Sezon grzybowy w pełni, a w kuchni królują przeróżne gatunki grzybów. Październik to idealny moment na uzupełnienie spiżarni w leśne zapasy oraz wypróbowanie nowych przepisów. Do wigilijnych świąt zostało jeszcze sporo czasu, dlatego warto nowe receptury wypróbować już teraz.
Wypróbujcie już teraz przepis na:
Aromatyczne pierogi z farszem z grzybów leśnych, w których korzystamy z pomocy wegańskiego Koncentratu z grzybów leśnych 100%. Więcej o produkcie tutaj Koncentrat z grzybów leśnych Devaldano
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej (nie wrzącej) wody
1 łyżeczka soli
łyżka oliwy lub oleju
Składniki na farsz:
500 – 600 g świeżych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki oliwy lub oleju
ok. 4 łyżki Koncentratu z grzybów leśnych Devaldano
pieprz, sól, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1: Farsz:
Cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy. Grzyby po dokładnym oczyszczeniu myjemy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Całość smażymy około 20 minut, a w międzyczasie dodajemy koncentrat grzybowy oraz przyprawy.
Przygotowany farsz odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Usypujemy z mąki „górkę” i robimy wgłębienie, do którego wlewamy oliwę oraz gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Tak przygotowaną masę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Krok 3: Formowanie pierogów:
Stolnicę oprószamy mąką, a następnie rozwałkowujemy cienko ciasto. W zależności od wielkości pierogów do wykrawania kółek możemy użyć mniejszej lub większej szklanki. Ostudzony farsz nakładamy na środek i składamy ciasto na pół formując klasyczne pierogi lub sklejając trzy ścianki, które tworzą trójkąt.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzątku ostrożnie wkładamy pojedynczo pierogi i delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na posmarowanym masłem talerzu.
Smacznego!