Risotto z borowikami i parmezanem

Grudzień w kuchni zdecydowanie należy do grzybów, co bardzo nas cieszy. Tym razem mamy dla Was lekki, a co ważne szybki przepis na aromatyczne risotto z grzybami i parmezanem. Doskonałe danie, które przygotujecie w przerwie pomiędzy kolejnymi świątecznymi zakupami.

Składniki:

  • 13 g suszonych borowików
  • 70 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 750 ml bulionu np. warzywnego
  • 70 g startego parmezanu
  • kilka gałązek pietruszki i tymianku
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1.Borowiki zalej szklanką wody i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz grzyby, a zalewę zachowaj.

Krok 2. Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć drobno pokrojone szalotki i duś przez około 3 minuty. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 minuty.

Krok 3. Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu przez około minut.  

Krok 4. Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj zalewą, która została z namoczonych grzybów.

Krok 5. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie cały wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente.

Krok 6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj.

Krok 7. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Szef Kuchni Devaldano radzi:

Nie płucz ryżu przed gotowaniem. Zachowana w ten sposób skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało idealną konsystencję.