Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, może mieć wiele różnych smaków! Jest to idealna przekąska dla wegetarian.
Poniżej znajdziecie przepis na pastę z suszonymi pomidorami o niezwykle intensywnym smaku.
Hummus możecie wykorzystać do kanapek, jako dip do surowych warzyw czy do sałatki. Gotowi na kolejną wegetariańską podróż?
Składniki:
- Puszka ciecierzycy, a jeśli używacie suchych ziaren, namoczcie je noc wcześniej, a następnie ugotujcie.
- Słoiczek suszonych pomidorów Devaldano
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki koziego serka lub pasty tahini
- Połowa papryczki chili
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki, nastepnie blenduj na gładką masę przez ok. 3 minuty. Jeżeli hummus jest zbyt zbity, dodaj kilka łyżek oleju po suszonych pomidorach lub odrobinę wody. Dzięki temu konsystencja stanie się bardziej oleista, a hummus będzie idealnie puszysty!
Tak przyrządzoną pastę z ciecierzycy możecie podawać z pieczywem lub warzywami.
To fantastyczna, pożywna przekąska, którą zabierzecie ze sobą do pracy!
Szukasz pysznych przepisów na WEGE dania?
Zajrzyj po przepis na WEGE michę z warzywami i kuskusem!