Marynaty grzybowe to przekąska, którą niemal każdy z nas ma w swojej spiżarni. W sylwestrową noc warto “odkręcić” nie tylko słoiki, ale i pomysły. Tutaj zachęcamy Was do sprawdzenia przepisu na delikatne prażynki serwowane z marynowanymi kurkami! Genialnie prosta i zachwycająca przekąska.

Składniki:

  • 1 słoik marynowanych kurek np. Devaldano (lub innych grzybów leśnych)
  • 300 ml oleju
  • Krążki ryżowe
  • Sól i pieprz
  • Świeża pietruszka lub kiełki

Przygotowanie:

Krok 1: W małym rondlu rozgrzej olej i dodaj szczyptę soli. W tym czasie odsącz grzyby na sitku, a nadmiar zalewy zbierz papierowym ręcznikiem.

Krok 2: Gdy olej jest już wystarczająco nagrzany, wrzucaj po kilka sztuk krążków, a następnie wyciągaj pojedynczo na papierowy ręcznik.  Ważne, by prażynki wykładać zaraz po zanurzeniu w oleju. W innym przypadku, pod wpływem wysokiej temperatury, spalą się.

Krok 3: Odsączone i ostudzone prażynki przełóż na talerz, układając wcześniej na nich po kilka sztuk marynowanych kurek.

Krok 4: Przed podaniem posyp prażynki świeżo posiekaną pietruszką lub udekoruj kiełkami i oprósz pieprzem.

Rada: Fantastycznym elementem dekoracyjnym jest mech lub gałązki, które zakupić możesz np. w kwiaciarni.

 

Smacznego!