Grudzień w kuchni zdecydowanie należy do grzybów, co bardzo nas cieszy. Tym razem mamy dla Was lekki, a co ważne szybki przepis na aromatyczne risotto z grzybami i parmezanem. Doskonałe danie, które przygotujecie w przerwie pomiędzy kolejnymi świątecznymi zakupami.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- 13 g suszonych borowików
- 70 g masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 750 ml bulionu np. warzywnego
- 70 g startego parmezanu
- kilka gałązek pietruszki i tymianku
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1. Suszone borowiki zalej szklanką wody i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie odsącz grzyby, a zalewę zachowaj.
Krok 2. Na dużej patelni rozpuść około 50 g masła, wrzuć drobno pokrojone szalotki i duś całość przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 minuty.
Krok 3. Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu przez około minut.
Krok 4. Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj zalewą, która została z namoczonych grzybów.
Krok 5. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie cały wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente.
Krok 6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj.
Krok 7. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.