To przepis dla fanów żurawiny oraz tych co uwielbiają sery pleśniowe. Burger wołowy z serem camembert i żurawiną leśną Devaldano. Rozpuszczony ser i kawałki żurawiny to znakomite połączenie. Wypróbujcie koniecznie, poniżej znajdziecie przepis.

Składniki na dwa burgery:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 bułki do burgerów
  • 4 liście sałaty
  • 1 ser camembert
  • 4 łyżeczki żurawiny leśnej Devaldano
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami ostrej papryki i dokładnie mieszamy.
  2. Do piekarnika nagrzanego do 170 stopni wstawiamy przekrojone na pół bułki i zostawiamy do podgrzania na około 10 minut.
  3. Z przygotowanego mięsa formujemy burgery o średnicy większej niż bułka.
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy burgery około 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni.
  5. Ser camembert kroimy w plastry i podsmażamy przez krótką chwilę na patelki po burgerach.
  6. Na ciepłe bułki kładziemy sałatę, burgera oraz roztopiony camembert. Na samą górę dodajemy żurawinę Devaldano.

Smacznego!

 

Sprawdź też przepis na: Burgery wołowe z kurkami.