To przepis dla fanów żurawiny oraz tych co uwielbiają sery pleśniowe. Burger wołowy z serem camembert i żurawiną leśną Devaldano. Rozpuszczony ser i kawałki żurawiny to znakomite połączenie. Wypróbujcie koniecznie, poniżej znajdziecie przepis.
Składniki na dwa burgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 bułki do burgerów
- 4 liście sałaty
- 1 ser camembert
- 4 łyżeczki żurawiny leśnej Devaldano
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami ostrej papryki i dokładnie mieszamy.
- Do piekarnika nagrzanego do 170 stopni wstawiamy przekrojone na pół bułki i zostawiamy do podgrzania na około 10 minut.
- Z przygotowanego mięsa formujemy burgery o średnicy większej niż bułka.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy burgery około 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni.
- Ser camembert kroimy w plastry i podsmażamy przez krótką chwilę na patelki po burgerach.
- Na ciepłe bułki kładziemy sałatę, burgera oraz roztopiony camembert. Na samą górę dodajemy żurawinę Devaldano.
Smacznego!
Sprawdź też przepis na: Burgery wołowe z kurkami.