Nastał sezon grillowy, a więc czas na przygotowanie burgerów. Wprost z naszego Studia Kulinarnego Devaldno trafia do Was przepis na soczyste burgery wołowe z kurkami. Zobaczcie jak prosto je wykonać!
Składniki:
(Na dwa burgery)
- 100g kurek świeżych lub kurek na patelnię Devaldano
- 300g mięsa wołowego mielonego
- 2 bułki do hamburgerów
- 4 papryczki chili
- 2 cebule
- 4 listki sałaty
- 1 pomidor
- Ocet balsamiczny
- Olej do smażenia
- Papryka wędzona
- Papryka słodka
- Pieprz
- Sól
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu łagodnego
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności pokrój drobno kurki, pozostawiając kilka z nich w całości, do dekoracji. Rozgrzej patelnię i podsmaż pokrojone kurki na oleju. Po kilku minutach smażenia, dolej 3 łyżki octu balsamicznego i lekko przemieszaj. Podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, następnie odstaw.
- Od pozostałych kurek oddziel kapelusze i podsmaż je na oleju na drugiej patelni. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, dwoma łyżeczkami papryki wędzonej, słodkiej i dwoma łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj wszystko bardzo starannie.
- Na patelni po kurkach zgrilluj 4 plastry cebuli, pomidora oraz papryczki chili.
- Przekrój bułki na połowę i wstaw je do gorącego piekarnika. Podpiekaj je przez ok. 10 minut.
- Mięso mielone pomieszaj z usmażonymi na occie balsamicznym kurkami. Uformuj burgery, zwracając uwagę na to, żeby ich średnica była większa niż średnica bułki.
- Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i smaż burgery po ok. 2 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.
- Pomieszaj majonez z ketchupem. Powstałym sosem posmaruj wewnętrzną stronę bułek, ułóż kolejno sałatę, burgera, cebulę, pomidora i papryczki chilli. Na wierzch wyłóż kurki i polej 1 łyżka sosu.