Chlebek bananowy to pyszna i pożywna przekąska, która z powodzeniem może zastąpić śniadanie czy lunch. Skorzystaj z naszego prostego przepisu i zajadaj się nim bez opamiętania!  Chlebek bananowy podawaj z jagodową konfiturą ekologiczną Devaldano.

 

Składniki:

4 dojrzałe banany

    • Pół szklanki mrożonych jagód Devaldano
    • 100 g masła
    • Pół szklanki cukru
    • 1 jajko
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
    • Szczypta soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wymieszaj dokładnie z pozostałymi, suchymi składnikami. Mrożone jagody obsyp mąką ziemniaczaną.
  • W rondelku rozpuść masło. Rozgnieć banany widelcem, dodaj roztopione masło oraz jajko. Przemieszaj łyżką tak, aby składniki się połączyły.
  • Połączone wcześniej suche składniki dodaj do mokrych i starannie wszystko wymieszaj.
  • Połowę masy przelej do foremki wysmarowanej masłem, na wierzch wrzuć jagody, a następnie wylej resztę masy.
  • Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Smacznego!