Chlebek bananowy to pyszna i pożywna przekąska, która z powodzeniem może zastąpić śniadanie czy lunch. Skorzystaj z naszego prostego przepisu i zajadaj się nim bez opamiętania! Chlebek bananowy podawaj z jagodową konfiturą ekologiczną Devaldano.
Składniki:
4 dojrzałe banany
-
- Pół szklanki mrożonych jagód Devaldano
- 100 g masła
- Pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wymieszaj dokładnie z pozostałymi, suchymi składnikami. Mrożone jagody obsyp mąką ziemniaczaną.
- W rondelku rozpuść masło. Rozgnieć banany widelcem, dodaj roztopione masło oraz jajko. Przemieszaj łyżką tak, aby składniki się połączyły.
- Połączone wcześniej suche składniki dodaj do mokrych i starannie wszystko wymieszaj.
- Połowę masy przelej do foremki wysmarowanej masłem, na wierzch wrzuć jagody, a następnie wylej resztę masy.
- Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.