Obłędnie pyszne i lekkie ciasto, czyli marchewkowe z malinowym kremem.
Do przygotowania cały rok, bo można użyć malin świeżych, mrożonych lub w syropie! Nie ogranicza Was pora roku, bez względu na to jakich malin użyjecie wyjdzie tak samo smaczne. Wypróbujcie koniecznie, a zaskoczy Was idealne połączenie marchewki i malin!
Składniki:
- 250 g tartej marchewki
- 150 g cukru pudru
- 1 tarte jabłko
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 150 ml oleju
- 50 g pistacji
- 100 g serka mascarpone
- 50 g masła
- mrożone maliny Devaldano lub maliny w syropie Devaldano
- oraz po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cukru wanilinowego, przyprawy do piernika i cynamonu
Przygotowanie ciasta:
- Jajka ubijamy przez 3 minuty, następnie dodajemy 100 g cukru pudru i ubijamy do połączenia. Teraz do masy wlewany powoli polej cały czas miksując.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz wszystkie przyprawy mieszamy i wrzucamy rozdrobnione pistacje.
- Przyszedł czas na marchewkę i jabłko, wrzucamy i mieszamy całość łyżką.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm.
- Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 1 godzinę.
Przygotowanie kremu i polewy:
- Połowę rozmrożonych malin blendujemy.
- W osobnej misce miksujemy mascarpone z 50 g cukru pudru i masłem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy 3 łyżki zblendowanych malin i całość mieszamy.
- Ciasto po wystudzeniu kroimy na pół. Na jedną część wykładamy 3/4 kremu i dokładamy całe maliny, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
- Górę smarujemy pozostałym kremem i posypujemy na brzegach lekko rozdrobnionymi pistacjami.