Obłędnie pyszne i lekkie ciasto, czyli marchewkowe z malinowym kremem.
Do przygotowania cały rok, bo można użyć malin świeżych, mrożonych lub  w syropie! Nie ogranicza Was pora roku, bez względu na to jakich malin użyjecie wyjdzie tak samo smaczne.  Wypróbujcie koniecznie, a zaskoczy Was idealne połączenie marchewki i malin!

 

Składniki:

  • 250 g tartej marchewki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 tarte jabłko
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 50 g pistacji
  • 100 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • mrożone maliny Devaldano lub maliny w syropie Devaldano
  • oraz po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cukru wanilinowego, przyprawy do piernika i cynamonu

 

Przygotowanie ciasta:

  1. Jajka ubijamy przez 3 minuty, następnie dodajemy 100 g cukru pudru i ubijamy do połączenia. Teraz do masy wlewany powoli polej cały czas miksując.
  2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz wszystkie przyprawy mieszamy i wrzucamy rozdrobnione pistacje.
  3. Przyszedł czas na marchewkę i jabłko, wrzucamy i mieszamy całość łyżką.
  4. Ciasto przekładamy do tortownicy o  średnicy 20 cm.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 1 godzinę.

 

Przygotowanie kremu i polewy:

  1. Połowę rozmrożonych malin blendujemy.
  2. W osobnej misce miksujemy mascarpone z 50 g cukru pudru i masłem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy 3 łyżki zblendowanych malin i całość mieszamy.
  3. Ciasto po wystudzeniu kroimy na pół. Na jedną część wykładamy 3/4 kremu i dokładamy całe maliny, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
  4. Górę smarujemy pozostałym kremem i posypujemy na brzegach lekko rozdrobnionymi pistacjami.

 

 

Smacznego!