Falafel to smażone kuleczki z ciecierzycy, które w klasycznej wersji serwuje się w picie z dodatkiem sosu np. na bazie pasty tahini. Wypróbujcie nasz przepis na falafel z chili i suszonymi pomidorami, a gwarantujemy, że będzie stałym gościem na Waszym stole.
To danie jest: #VEGAN
Składniki:
- 500 g suchej ciecierzycy
- Pomidory suszone z ziołami Devaldano
- 1 papryczka chili
- 4 pomidory
- 2 cebule
- Ok. 2 łyżeczki soli
- Przyprawy: po 1/2 łyżeczki pieprzu, kuminu, kolendry, gałki muszkatałowej, imbiru, cynamonu – mieszankę najlpiej przygotować samodzielnie ucierając ziarna w moździerzu. Zapach utartych przypraw jest niesamowity, a ich smak jest znacznie intensywniejszy
- 500 ml oleju do smażenia
- Świeża kolendra lub pietruszka
- 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Suchą ciecierzycę przesyp do dużej miski lub garnka, zalej wodą na wysokość kilku centymetrów ponad poziom ziaren i zostaw na około 12 godzin.
Jeśli planujesz falafel na kolację, wystarczy zalać go wodą rano. - Odlej wodę, a ziarna ciecierzycy opłucz na sicie pod bieżącą wodą, następnie odstaw na chwilę, by woda ściekła.
- Odcedzoną ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj jedną pokrojoną cebulę, garść suszonych pomidorów oraz przygotowany wcześniej mix przypraw. Składniki blenduj, aż masa będzie idealnie kleista. Jeśli struktura nie jest zwarta, a masa się rozpada możesz dodać odrobinę cebuli i ponownie zblendować.
- Z przygotowanej masy formuj małe kuleczki ok. 4 cm (wielkość jak orzech włoski). Przelej olej do małego, ale głębokiego rondla. Bardzo ważne, żeby naczynie nie było płytkie, nie korzystaj z patelni!
- Rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C i wkładaj kuleczki po kilka sztuk np. za pomocą długiej łyżki powoli, żeby nie uszkodzić ich w trakcie. Smaż około 5 minut – przekładając je, mniej więcej w połowie czasu, na drugą stronę.
- Wyciągnij kuleczki na duży płytki talerz i zajmij się przygotowaniem sosu. Do umytego miksera wrzuć pokrojone w kostkę świeże pomidory, kilka suszonych pomidorów, pokrojoną cebulę, świeżą pietruszkę, sok z 1/2 cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Zblenduj całość na gładką masę, przed podaniem posyp dodatkowo świeżą pietruszką.
Smacznego!
Sprawdź przepis na WEGE michę tutaj!