Falafel to smażone kuleczki z ciecierzycy, które w klasycznej wersji serwuje się w picie z dodatkiem sosu np. na bazie pasty tahini. Wypróbujcie nasz przepis na falafel z chili i suszonymi pomidorami, a gwarantujemy, że będzie stałym gościem na Waszym stole.

To danie jest: #VEGAN

Składniki: 

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • Pomidory suszone z ziołami Devaldano 
  • 1 papryczka chili
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • Ok. 2 łyżeczki soli
  • Przyprawy: po 1/2 łyżeczki pieprzu, kuminu, kolendry, gałki muszkatałowej, imbiru, cynamonu – mieszankę najlpiej przygotować samodzielnie ucierając ziarna  w moździerzu. Zapach utartych przypraw jest niesamowity, a ich smak jest znacznie intensywniejszy
  • 500 ml oleju do smażenia
  • Świeża kolendra lub pietruszka
  • 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

  • Suchą ciecierzycę przesyp do dużej miski lub garnka, zalej wodą na wysokość kilku centymetrów ponad poziom ziaren i zostaw na około 12 godzin.
    Jeśli planujesz falafel na kolację, wystarczy zalać go wodą rano.
  • Odlej wodę, a ziarna ciecierzycy opłucz na sicie pod bieżącą wodą, następnie odstaw na chwilę, by woda ściekła.
  • Odcedzoną ciecierzycę przełóż do blendera, dodaj jedną pokrojoną cebulę, garść suszonych pomidorów oraz przygotowany wcześniej mix przypraw. Składniki blenduj, aż masa będzie idealnie kleista. Jeśli struktura nie jest zwarta, a masa się rozpada możesz dodać odrobinę cebuli i ponownie zblendować.
  • Z przygotowanej masy formuj małe kuleczki ok. 4 cm (wielkość jak orzech włoski). Przelej olej do małego, ale głębokiego rondla. Bardzo ważne, żeby naczynie nie było płytkie, nie korzystaj z patelni!
  • Rozgrzej olej do temperatury ok. 170°C i wkładaj kuleczki po kilka sztuk np. za pomocą długiej łyżki  powoli, żeby nie uszkodzić ich w trakcie. Smaż około 5 minut – przekładając je, mniej więcej w połowie czasu, na drugą stronę.
  • Wyciągnij kuleczki na duży płytki talerz i zajmij się przygotowaniem sosu. Do umytego miksera wrzuć pokrojone w kostkę świeże pomidory, kilka suszonych pomidorów, pokrojoną cebulę, świeżą pietruszkę, sok z 1/2 cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Zblenduj całość na gładką masę, przed podaniem posyp dodatkowo świeżą pietruszką.

Smacznego! 

Sprawdź przepis na WEGE michę tutaj!