Jesień to czas, w którym dynia króluje w kuchni! Ta właśnie myśl przyświecała nam przy tworzeniu kolejnego przepisu dla Was. Oto przed Wami receptura na dynię piżmową, faszerowaną kaszą jaglaną, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i kolendrą. Jest po prostu pyszna! Uwierzcie nam na słowo. 😉
Jeśli jesteś z nami, zapewne gustujesz z grzybowych smakach, dlatego podpowiadamy, że do tego przepisu możesz użyć także Farszu pieczarkowego lub grzybowego. Sprawdzi się znakomicie!
Ten przepis jest #WEGAN
Składniki:
- 1/2 dyni piżmowej
- 2 czerwone cebule
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju Devaldano
- 200 g kaszy jaglanej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- Kolendra
- Sos chilli (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 185 stopni. Połówkę dyni nakłuj widelcem, wstaw do gorącego piekarnika na ok. 45 min.
- Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Pokrój cebulę w piórka.
- Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Podsmażaj cebulę przez ok. 5 min.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki lub przeciśnij go przez praskę. Pomidorki koktajlowe podziel na ćwiartki. Wrzuć wszystko na patelnię i podsmażaj przez ok. 3 min.
- Suszone pomidory pokrój w plastry. Dodaj je do smażącej się cebuli, czosnku i pomidorków.
- Łyżką stołową dokładnie wydrąż upieczoną dynię. Całość wymieszaj z miąższem oraz kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Dla ostrości, jeśli lubisz, dodaj gotowy sos chilli.
- Przełóż całość do wydrążonej dyni, posyp z wierzchu świeżą kolendrą.