Sezon grzybowy trwa w najlepsze, czas więc na potrawy z darami lasu. Dziś proponujemy Wam gulasz wieprzowy z kurkami. To proste danie, a jego sukces opiera się na odpowiednio długim procesie duszenia. Sprawdźcie naszą  propozycję!

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny (najlepiej szynki)
  • 2 cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki masła
  • 500 g świeżych kurek
  • 0,25 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie:

W pierwszym kroku pokrój mięso w dużą kostkę. Następnie obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę poszatkuj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli również pokrój, ale bardzo drobno. Oczyść dokładnie kurki, a następnie pokrój większe okazy na pół, wzdłuż całego przekroju grzyba.

Rozpuść masło w rondlu i dokładnie obsmaż mięso z każdej strony. Po chwili dodaj cebulę, czosnek oraz chilli i poczekaj do momentu, aż cebula zrobi się szklista. Teraz wlej gorący bulion, wrzuć majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i duś wszystko razem przez około 30 minut. Następnie dodaj kurki i duś potrawę jeszcze przez kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos bardzo się zredukuje, możesz dolewać do niego porcjami gorącej wody. Dodaj sól, pieprz oraz czerwoną paprykę, a także koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie to znaczy, że gulasz jest gotowy. Z wierzchu możesz posypać gulasz ulubionymi świeżymi ziołami. Podawaj danie z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Smacznego!