Sezon grzybowy trwa w najlepsze, czas więc na potrawy z darami lasu. Dziś proponujemy Wam gulasz wieprzowy z kurkami. To proste danie, a jego sukces opiera się na odpowiednio długim procesie duszenia. Sprawdźcie naszą propozycję!
Składniki:
- 700 g wieprzowiny (najlepiej szynki)
- 2 cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki masła
- 500 g świeżych kurek
- 0,25 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 0,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
W pierwszym kroku pokrój mięso w dużą kostkę. Następnie obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę poszatkuj w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli również pokrój, ale bardzo drobno. Oczyść dokładnie kurki, a następnie pokrój większe okazy na pół, wzdłuż całego przekroju grzyba.
Rozpuść masło w rondlu i dokładnie obsmaż mięso z każdej strony. Po chwili dodaj cebulę, czosnek oraz chilli i poczekaj do momentu, aż cebula zrobi się szklista. Teraz wlej gorący bulion, wrzuć majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i duś wszystko razem przez około 30 minut. Następnie dodaj kurki i duś potrawę jeszcze przez kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos bardzo się zredukuje, możesz dolewać do niego porcjami gorącej wody. Dodaj sól, pieprz oraz czerwoną paprykę, a także koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie to znaczy, że gulasz jest gotowy. Z wierzchu możesz posypać gulasz ulubionymi świeżymi ziołami. Podawaj danie z ryżem, makaronem lub ziemniakami.