Kurki zawitały w lasach, więc czas by zagościły również na talerzach! Świeże kurki, kasza bulgur, trochę szpinaku i przyprawy – zabieramy się za przyrządzanie kaszotto.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 500 g świeżych kurek
- 5-6 ząbków czosnku
- 350 g kaszy bulgur
- około 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 150 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Oczyszczamy grzyby i kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oleju. Odkładamy do miseczki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem, podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 5 minut.
- Dodajemy surową kaszę, pastę curry, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
- Zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy całość do momentu gdy kasza będzie miękka.
- Przed końcem gotowania dodajemy szpinak, grzyby i starty parmezan.
- Mieszamy, nie przerywając gotowania. Szpinak powinien się zblanszować, a ser roztopić.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!
Sprawdź nasz przepis na: Chrupiące zapiekanki z kurkami oraz Omlet z kurkami i bazylią