Kurki zawitały w lasach, więc czas by zagościły również na talerzach! Świeże kurki, kasza bulgur, trochę szpinaku i przyprawy – zabieramy się za przyrządzanie kaszotto.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 500 g świeżych kurek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 350 g kaszy bulgur
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 150 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

  • Oczyszczamy grzyby i kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oleju. Odkładamy do miseczki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem, podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 5 minut.
  • Dodajemy surową kaszę, pastę curry, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.
  • Zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy moc palnika i dusimy całość do momentu gdy kasza będzie miękka.
  • Przed końcem gotowania dodajemy szpinak, grzyby i starty parmezan.
  • Mieszamy, nie przerywając gotowania. Szpinak powinien się zblanszować, a ser roztopić.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Sprawdź nasz przepis na: Chrupiące zapiekanki z kurkami oraz Omlet z kurkami i bazylią