Szukasz pomysłu na świąteczne wypieki? Koniecznie sprawdź nasz przepis na kruche ciasto z malinami. Ciepły, owocowy sos pod chrupiącą warstwą ciasta zachwyci wszystkich gości.
- Składniki nadzienia:
3 szklanki mrożonych malin
Pół szklanki cukru
Skórka cytryny
Sok z połówki cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
Szczypta soli
- Składniki ciasta:
1 jajko
200g mąki
100g cukru
100g zimnego masła
Kilka kropel ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1: Do miski wsyp maliny, cukier, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny oraz stratą skórkę. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 2: Ciasto wyrabiaj w misie. Możesz użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Wszystkie składniki wrzuć do misy i wyrabiaj przez kilka minut., następnie przełóż do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3: Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj każdą i przełóż na formę. Nadmiar ciasta odetnij nożem.
Krok 4: Do formy z ciastem dodaj maliny, przykryj ciastem, dociśnij brzegi np. widelcem.
Krok 5: Pieczemy w 180°C stopniach przez ok. 40 minut.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.