Szukasz pomysłu na świąteczne wypieki? Koniecznie sprawdź nasz przepis na kruche ciasto z malinami. Ciepły, owocowy sos pod chrupiącą warstwą ciasta zachwyci wszystkich gości.

  • Składniki nadzienia:
    3 szklanki mrożonych malin
    Pół szklanki cukru
    Skórka cytryny
    Sok z połówki cytryny
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    Szczypta soli

 

  • Składniki ciasta:
    1 jajko
    200g mąki
    100g cukru
    100g zimnego masła
    Kilka kropel ekstraktu z wanilii
    Szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1: Do miski wsyp maliny, cukier, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny oraz stratą skórkę. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 2: Ciasto wyrabiaj w misie. Możesz użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Wszystkie składniki wrzuć do misy i wyrabiaj przez kilka minut., następnie przełóż do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj każdą i przełóż na formę. Nadmiar ciasta odetnij nożem.

Krok 4: Do formy z ciastem dodaj maliny, przykryj ciastem, dociśnij brzegi np. widelcem.

Krok 5: Pieczemy w 180°C stopniach przez ok. 40 minut.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

SMACZNEGO!