Szykuje się przyjęcie, a może po prostu naszła Was ochota na coś słodkiego? Tartaletki to fantastyczny deser, którym podbijecie serca gości. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na owocowo-czekoladowe tartaletki i przekonajcie się, że ten niepozorny wypiek poskromi największy głód!

Składniki na spód:

  • 100 g daktyli
  • 4 sztuki suszonych śliwek
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli

Składniki na masę:

  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

  1. W misie malaksera rozdrabniamy daktyle, suszone śliwki, migdały, mąkę kokosową, cynamon i sól. Całość ma być drobno zmielona, aż mieszanina zlepi się razem.
  2. Gotową masą wykładamy małe foremki do tarty i schładzamy je.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mascarpone i kremówkę miksujemy, dodajemy cukier puder, a na koniec ostudzoną czekoladę.
  4. Wiśnie odsączamy z syropu. Przełóż do tartaletek i ułóż na nich wiśnie. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce.

Sprawdź też przepis na Kruche ciasto z malinami! 

Smacznego!