Szykuje się przyjęcie, a może po prostu naszła Was ochota na coś słodkiego? Tartaletki to fantastyczny deser, którym podbijecie serca gości. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na owocowo-czekoladowe tartaletki i przekonajcie się, że ten niepozorny wypiek poskromi największy głód!
Składniki na spód:
- 100 g daktyli
- 4 sztuki suszonych śliwek
- 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
Składniki na masę:
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- W misie malaksera rozdrabniamy daktyle, suszone śliwki, migdały, mąkę kokosową, cynamon i sól. Całość ma być drobno zmielona, aż mieszanina zlepi się razem.
- Gotową masą wykładamy małe foremki do tarty i schładzamy je.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mascarpone i kremówkę miksujemy, dodajemy cukier puder, a na koniec ostudzoną czekoladę.
- Wiśnie odsączamy z syropu. Przełóż do tartaletek i ułóż na nich wiśnie. Przed podaniem najlepiej schłodzić je w lodówce.
Sprawdź też przepis na Kruche ciasto z malinami!