Jesień sprzyja kuchennym eksperymentom. Kiedy za oknem coraz szybciej robi się ciemno, pada deszcz, a każdy dzień jest chłodniejszy, warto rozgrzać się od środka pysznym jedzeniem. Dziś mamy dla Was propozycję z warzywem, które jesienią króluje w kuchni, bo właśnie teraz smakuje najlepiej, czyli dynią. Ten oraz inne przepisy znajdziecie w naszym jesiennym e-booku. Jeśli jeszcze go nie dostaliście, zapiszcie się do naszego newslettera!

To danie jest #VEGE

Składniki:

  • ok. 300 g świeżych
  • grzybów leśnych
  • 300 g świeżej dyni
  • 100 g makaronu
  • typu muszle
  • 1 średni por
  • 50 g parmezanu
  • 100 ml śmietany 18%
  • rafinowana oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  • Oczyszczone grzyby leśne i obraną dynię pokrój w niedużą kostkę. Makaron ugotuj al dente, pora drobno poszatkuj. Grzyby obgotuj w osolonej
    wodzie (przez około 10 minut), następnie wraz z porem i pociętym miąższem dyni podsmaż na oliwie. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem.
  • Farsz duś przez około 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj starty parmezan i przemieszaj składniki łyżką. Po zdjęciu z ognia, do farszu wlej śmietanę, a całość dopraw do smaku.
  • Ugotowany wcześniej makaron skrop oliwą z oliwek i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na patelni żeliwnej, posmarowanej oliwą.
  • Napełnij muszle farszem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy danie równomiernie się przypieka.

Sprawdź również przepis na Omlet z kurkami i bazylią.

Smacznego!