Jesień sprzyja kuchennym eksperymentom. Kiedy za oknem coraz szybciej robi się ciemno, pada deszcz, a każdy dzień jest chłodniejszy, warto rozgrzać się od środka pysznym jedzeniem. Dziś mamy dla Was propozycję z warzywem, które jesienią króluje w kuchni, bo właśnie teraz smakuje najlepiej, czyli dynią. Ten oraz inne przepisy znajdziecie w naszym jesiennym e-booku. Jeśli jeszcze go nie dostaliście, zapiszcie się do naszego newslettera!
To danie jest #VEGE
Składniki:
- ok. 300 g świeżych
- grzybów leśnych
- 300 g świeżej dyni
- 100 g makaronu
- typu muszle
- 1 średni por
- 50 g parmezanu
- 100 ml śmietany 18%
- rafinowana oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby leśne i obraną dynię pokrój w niedużą kostkę. Makaron ugotuj al dente, pora drobno poszatkuj. Grzyby obgotuj w osolonej
wodzie (przez około 10 minut), następnie wraz z porem i pociętym miąższem dyni podsmaż na oliwie. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem. - Farsz duś przez około 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj starty parmezan i przemieszaj składniki łyżką. Po zdjęciu z ognia, do farszu wlej śmietanę, a całość dopraw do smaku.
- Ugotowany wcześniej makaron skrop oliwą z oliwek i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na patelni żeliwnej, posmarowanej oliwą.
- Napełnij muszle farszem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy danie równomiernie się przypieka.
Sprawdź również przepis na Omlet z kurkami i bazylią.