Zaszalejmy dziś w kuchni i zróbmy makaron z zielonym pesto i borowikami. Pesto ma swoją zieleń dzięki
szpinakowi i świetnie zabarwi nasz makaron, na którym pięknie będą prezentowały się grzyby.
Pamiętajcie by makaron ugotować all dente, a borowiki usmażyć na złocisty kolor.
Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników i opis jak przygotować.
Składniki:
- 500 g makaronu
- 500 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 300g borowików
- garść orzeszków pinii, nerkowca, migdałów
- starty parmezan
- oliwa
- świeży tymianek
Przygotowanie:
- Rozpoczynamy od przygotowani szpinakowego pesto. Świeże liście szpinaku blendujemy z migdałami, orzeszkami pinii i nerkowca oraz startym parmezanem.
- Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu.
- Czosnek kroimy w plasterki, a borowiki w niedużą kostkę i razem ze świeżym tymiankiem podsmażamy na oliwie.
- Gdy grzyby mamy usmażone dodajemy słodką śmietanę i podgrzewamy całość.
- Po ugotowaniu makaronu musimy go odcedzić i dodać zielone pesto. Dokładnie mieszamy, by pesto połączyło się i sprawiło, żze nasz makaron zrobi się zielony.
- Następnie makaron mieszamy z sosem borowikowym z patelni i gotowe!
Smacznego!