Zaszalejmy dziś w kuchni i zróbmy makaron z zielonym pesto i borowikami. Pesto ma swoją zieleń dzięki
szpinakowi i świetnie zabarwi nasz makaron, na którym pięknie będą prezentowały się grzyby.
Pamiętajcie by makaron ugotować all dente, a borowiki usmażyć na złocisty kolor.
Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników i opis jak przygotować.

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 300g borowików
  • garść orzeszków pinii, nerkowca, migdałów
  • starty parmezan
  • oliwa
  • świeży tymianek

 

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od przygotowani szpinakowego pesto. Świeże liście szpinaku blendujemy z migdałami, orzeszkami pinii i nerkowca oraz startym parmezanem.
  2. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu.
  3. Czosnek kroimy w plasterki, a borowiki w niedużą kostkę i razem ze świeżym tymiankiem podsmażamy na oliwie.
  4. Gdy grzyby mamy usmażone dodajemy słodką śmietanę i podgrzewamy całość.
  5. Po ugotowaniu makaronu musimy go odcedzić i dodać zielone pesto. Dokładnie mieszamy, by pesto połączyło się i sprawiło, żze nasz makaron zrobi się zielony.
  6. Następnie makaron mieszamy z sosem borowikowym z patelni i gotowe!

 

Smacznego!