Marynaty grzybowe to przekąska, którą niemal każdy z nas ma w swojej spiżarni. W sylwestrową noc warto “odkręcić” nie tylko słoiki, ale i pomysły. Zachęcamy Was do sprawdzenia przepisu na delikatne prażynki serwowane z marynowanymi kurkami! Genialnie prosta i zachwycająca przekąska. Jest wegańska, prosta w przygotowaniu, a do tego niesamowicie się prezentuje.

To danie jest: #VEGAN

Składniki:

  • 1 słoik marynowanych kurek np. Devaldano (lub innych grzybów leśnych np. borowików)
  • 300 ml oleju
  • Krążki ryżowe
  • Sól i pieprz
  • Świeża pietruszka lub kiełki

Przygotowanie:

  • W małym rondelku dobrze rozgrzej olej i dodaj szczyptę soli. W tym czasie odsącz grzyby na sitku, a nadmiar zalewy zbierz papierowym ręcznikiem. Podgrzewając olej uważaj, by nie doprowadzić do jego spalenia, w innym wypadku zacznij od początku. To bardzo ważne!
  •  Gdy olej jest już wystarczająco nagrzany, wrzucaj po kilka sztuk krążków, a następnie wyciągaj je pojedynczo na papierowy ręcznik.  Do wyciągania krążków najlepiej używaj długich szczypców np. grillowych. Ważne, by prażynki wykładać zaraz po zanurzeniu w oleju, kiedy tylko nabiorą kształtu i koloru. W innym przypadku, pod wpływem wysokiej temperatury, spalą się. Zwróć również uwagę, by nie zanurzać ryżowych krążków w zbyt niskiej temperaturze, masa nasiąknie olejem, a prażynki będą niesmaczne i miękkie.
  •  Odsączone i ostudzone prażynki przełóż na talerz, układając wcześniej na nich po kilka sztuk marynowanych kurek. My wykorzystaliśmy do serwowania przystawek pojedyncze miski oraz naturalny mech. To fantastyczna kompozycja, więc jeśli planujecie zaskoczyć gości, warto z niej skorzystać. Oczywiście możecie wykorzystać inne rośliny i dodatki, które właśnie macie pod ręką – w naszym przypadku jest to niezmiennie piękny, zielony mech.
  • Przed podaniem posyp prażynki świeżo posiekaną pietruszką lub udekoruj kiełkami i oprósz pieprzem. Możesz również  w osobnej miseczce przygotować dip lub skropić prażynki gęstym miodowym balsamico.

Smacznego!