W tym roku naszą słodką propozycją na wielkanocny stół jest mazurek malinowy z białą czekoladą.
Jest kruchy i obłędnie owocowy, a czekoladowy akcent przekona każdego łasucha.

Kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sól

Masa malinowa:

Przygotowania:

  • Składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1h.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy, a następnie wykładamy nim formę lub wycinamy swój kształt.
  • Resztą ciasta, która została po wyłożeniu formy, oklejamy boki naczynia do pieczenia.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
  • po tym czasie na wystudzony spód wykładamy konfiturę malinową Devaldano BIO.
  • Następnie w małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej struktury.
  • Lekko przestudzoną czekoladę wylewamy na mazurka z konfiturą.
  • Wierzch dekorujemy według gustu np. malinami z syropu Devaldano lub świeżymi.

Porada: Możemy również podzielić przygotowaną czekoladę ze śmietanką na dwie części. Jedną z nim barwimy dodając zmiksowane maliny i wylewamy czekoladę w dwóch kolorach na mazurka.

Smacznego!

Sprawdź też nasz przepis na: Puszysty sernik z konfiturą malinową.