W tym roku naszą słodką propozycją na wielkanocny stół jest mazurek malinowy z białą czekoladą.
Jest kruchy i obłędnie owocowy, a czekoladowy akcent przekona każdego łasucha.
Kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- sól
Masa malinowa:
- konfitura malinowa BIO Devaldano 190 g
- maliny w lekkim syropie Devaldano
- 80ml śmietany 30%
- 180 g białej czekolady
Przygotowania:
- Składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1h.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy, a następnie wykładamy nim formę lub wycinamy swój kształt.
- Resztą ciasta, która została po wyłożeniu formy, oklejamy boki naczynia do pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
- po tym czasie na wystudzony spód wykładamy konfiturę malinową Devaldano BIO.
- Następnie w małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej struktury.
- Lekko przestudzoną czekoladę wylewamy na mazurka z konfiturą.
- Wierzch dekorujemy według gustu np. malinami z syropu Devaldano lub świeżymi.
Porada: Możemy również podzielić przygotowaną czekoladę ze śmietanką na dwie części. Jedną z nim barwimy dodając zmiksowane maliny i wylewamy czekoladę w dwóch kolorach na mazurka.
Smacznego!
Sprawdź też nasz przepis na: Puszysty sernik z konfiturą malinową.