Pyszne, delikatne i lekkie naleśniki z malinami to prosty przepis na słodką i lekką przekąskę. Do dziś nie wiadomo, skąd pochodzi przepis na jedno z najprostszych mącznych dań, ale jedno wiemy na pewno – jest genialny! Sprawdźcie nasz przepis na wartościowy lunch owocowy, który zabierzecie do pracy, a samo przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans!

To danie jest: #WEGE

  • Składniki:
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • Szczypta soli
  • Maliny mrożone Devaldano ok. 300 g lub Maliny w syropie

Przygotowanie: 

Krok 1: W dużej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2: Roztrzep w misce same białka, aż do momentu uzyskania zbitej piany, następnie dodaj żółtka oraz maślankę. Połącz wszystko np. rózgą lub mikserem na jednolitą, gładką masę – upewnij, że nie powstały grudki.
Krok 3: Do suchych składników dodaj mokre cały czas miksując, następnie na końcu dodaj dwie łyżki roztopionego masła.
Krok 4: Na rozgrzaną patelnię, do foremki o wybranym kształcie kształcie, wylej cienką warstwę ciasta. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę. Niech nie ogarnicza Cię wyobraźnia! Wyciągnij z szuflady fikuśne foremki w kształcie serduszek i gwiazdek.
Krok 5: Maliny zblenduj , a następnie podsmaż na patelni. Powstałą masą polej naleśniki. Jeśli używasz w syropie, wcześniej je odcedź, a syrop wykorzystaj jak polewę. Spróbuj też naszej NOWOŚCI – Konfitury ekologicznej bez dodatku cukru. 

Zajrzyj do nas po więcej przepisów, tutaj Kruche ciasto z malinami!