Sposób na puszysty omlet jest prosty. Wystarczy osobno ubić białka oraz żółtka i co ważne, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, z kolei żółtka wystarczy rozmieszać widelcem. Omlet na dziś to wytrawna wersja z kurkami i bazylią. Zobaczcie jak łatwo go wykonać.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- 2 jajka
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka zimnego mleka 3,2%
- Słoik Kurek na patelnię Devaldano
- 2 papryczki chili
- 6 szt. pomidorków koktajlowych
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, świeża bazylia
Przygotowanie:
-
- Zanim przystąpisz do przygotowywania omletu, wyjmij jajka z lodówki na około godzinę przed gotowaniem. Oddziel jajka od żółtek i umieść w osobnych miseczkach. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Pokrój w plasterki pomidorki koktajlowe oraz papryczki. Odlej zalewę naturalną z kurek, wyjmij grzyby ze słoika. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
- Weź większą miskę i delikatnie mieszając szpatułką, połącz ze sobą żółtka oraz białka i dodaj mleko. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kurkumą.
- Masę jajeczną wylej równomiernie na rozgrzaną patelnię. Poczekaj aż omlet lekko się zetnie i wysyp na niego kurki, pomidorki oraz papryczki, zostawiając trochę do dekoracji.
- Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Następnie odwróć delikatnie omlet na drugą stronę i podsmażaj przez ok. 2 minuty.
- Gotowy omlet udekoruj pozostałymi dodatkami oraz listkami świeżej bazylii i od razu podawaj.