Dziś spieszymy do Was z przepisem wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni, zaadaptowanym pod polską kuchnię. Tradycyjne, japońskie onigiri to nic innego, jak uformowana z ryżu kulka z nadzieniem. W Japonii w gotowany ryż zawija się niemal wszystko. My, w naszym polskim onigiri, zamknęliśmy farsz z podgrzybków. Zobaczcie jak łatwo można przygotować danie, które z pewnością zaskoczy Waszych domowników lub gości, a przede wszystkim zaspokoi ich niepowtarzalnym smakiem!
To danie jest #VEGAN
Składniki do przygotowania ryżu:
- 500 g ryżu japońskiego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 listki glonów nori
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 300 g mrożonych podgrzybków
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- czarny sezam
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zanim przystąpisz do przygotowania onigiri, wyjmij z zamrażarki grzyby i poczekaj, aż się rozmrożą. Gotowanie zacznij od przyrządzenia ryżu, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotową miksturę wymieszaj z ugotowanym ryżem. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie drobno pokrój podgrzybki oraz marchewkę.
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojone grzyby i marchew. Po około kwadransie smażenia, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez około 10 minut. Odstaw farsz i poczekaj, aż ostygnie.
Teraz możesz przystąpić do formowania onigiri! Zanim to zrobisz, zwilż ręce wodą, dzięki temu ryż nie przyklei się do palców. Nabierz dwie łyżki ryżu i uformuj z niego kulkę. Zrób wgłębienie na środku, dodaj farsz grzybowy i przykryj ryżem. Ponownie uformuj kulkę, a następnie trójkąt.
Wytnij z nori niewielki prostokąt, ułóż na trójkącie ryżowym, przyklejając go do ryżu.
Wierzch posyp czarnym sezamem.
Smacznego!