Dziś spieszymy do Was z przepisem wprost z  Kraju Kwitnącej Wiśni, zaadaptowanym pod polską kuchnię. Tradycyjne, japońskie onigiri to nic innego, jak uformowana z ryżu kulka z nadzieniem. W Japonii w gotowany ryż zawija się niemal wszystko. My, w naszym polskim onigiri, zamknęliśmy farsz z podgrzybków. Zobaczcie jak łatwo można przygotować danie, które z pewnością zaskoczy Waszych domowników lub gości, a przede wszystkim zaspokoi ich niepowtarzalnym smakiem!

To danie jest #VEGAN

Składniki do przygotowania ryżu:

  • 500 g ryżu japońskiego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 listki glonów nori
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

  • 300 g mrożonych podgrzybków
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny sezam
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Zanim przystąpisz do przygotowania onigiri, wyjmij z zamrażarki grzyby i poczekaj, aż się rozmrożą. Gotowanie zacznij od przyrządzenia ryżu, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Wymieszaj ocet, cukier oraz sól, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotową miksturę wymieszaj z ugotowanym ryżem. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie drobno pokrój podgrzybki oraz marchewkę.

Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojone grzyby i marchew. Po około kwadransie smażenia, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez około 10 minut. Odstaw farsz i poczekaj, aż ostygnie.

Teraz możesz przystąpić do formowania onigiri! Zanim to zrobisz, zwilż ręce wodą, dzięki temu ryż nie przyklei się do palców. Nabierz dwie łyżki ryżu i uformuj z niego kulkę. Zrób wgłębienie na środku, dodaj farsz grzybowy i przykryj ryżem. Ponownie uformuj kulkę, a następnie trójkąt.

Wytnij z nori niewielki prostokąt, ułóż na trójkącie ryżowym, przyklejając go do ryżu.

Wierzch posyp czarnym sezamem.

Smacznego!