Lekka, zdrowa i pożywna – dzisiaj przepis na wegetariańską pizzę orkiszową z kurkami.
Uwielbiacie pizzę, a jednocześnie szukacie nowych pomysłów?
Wypróbujcie przepis od Szefowej Kuchni Devaldano na pyszną pizzę z kurkami.
Składniki na ciasto:
200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
7 dag drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
100 ml ciepłej wody
Składniki na sos:
opakowanie serka mascarpone
ząbek czosnku
cebula czerwona
świeże i suszone zioła (oregano, tymianek, rozmaryn)
sól, pieprz
świeże lub mrożone kurki ok. 250 g
opakowanie mozzarelli
Przygotowanie:
Krok 1: Delikatnie mieszając połącz w misce drożdże z wodą i cukrem, aż do rozpuszczenia.
Krok 2: Mąkę z solą wsyp do miski, wlej mieszankę drożdży, zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto i przełóż na oprószony mąką blat.
Krok 3: Ciasto pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4: Kurki przelej gorącą wodą, zostaw do odsączenia. Do serka mascarpone wciśnij ząbek czosnku, dodaj posiekane zioła, przyprawy i połowę kurek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5: Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieć i rozwałkuj. Na lekko natłuszczonej blasze uformuj z ciasta placek. Brzegi placka podnieś do góry, a na wierzchu rozsmaruj sos.
Krok 6: Dodaj pozostałe kurki, porwaną w kawałki mozzarellę i pokrojoną w piórka czerwona cebulę. Posyp ulubionymi suszonymi ziołami.
Krok 7: Pizzę piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku ok. 20-25 minut.