Kuchnia meksykańska pełna jest wyrazistych, mocnych smaków. Tacosy, burrito, guacamole... to tylko część dań z których znany jest Meksyk.
Nie planujecie wakacji? Udajcie się więc w podróż kulinarną! Poniżej przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską, którą możecie podać tradycyjnie z nachosami.
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka
- 2 średnie czerwone cebule
- Kilka papryczek chili – świeże lub marynowane
- 3 papryczki chipotle (możecie je zastąpić innym gatunkiem)
- Słoik suszonych pomidorów Devaldano
- Puszka fasolki czerwonej ok. 400g
- Nachosy lub ryż
- Kwaśna śmietana
- Awokado
- Passata pomidorowa
- 1l bulionu drobiowego
- Żółty ser (starty) ok. 100 g
Przyprawy:
- Suszone oregano
- Papryka wędzona
- Przyprawa meksykańska np. Kamis
Przygotowanie:
- W garnku zalej kurczaka litrem wody. Dodaj przyprawy, następnie gotuj wywar przez ok. 40 min. Kurczak będzie gotowy, kiedy mięso zacznie się rozpadać.
- Wyciągnij kurczaka, obierz i rozdrobnij.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę czerwoną z chili na małym ogniu przez ok. 15 min. Do warzyw dodaj papryczki CHIPOTLE oraz suszone pomidory, a całość smaż dalej przez około 5 minut.
- Po wystygnięciu zblenduj składniki, na masę jakiej oczekujesz. Jeśli nie chcesz, by była zbyt gładka, blanduj krótko i na wolnych obrotach.
- Do wywaru po kurczaku dodaj litr bulionu, dalej passatę pomidorową oraz fasolkę. Dorzuć zblendowaną cebulę, a skladniki wymieszaj i zagotuj.
- Podawaj z szarpanym kurczakiem, nachosami, awokado, śmietaną i żółtym serem.
Smacznego!
Sprawdź przepis na Hummus z suszonymi pomidorami!