Kuchnia meksykańska pełna jest wyrazistych, mocnych smaków. Tacosy, burrito, guacamole... to tylko część dań z których znany jest Meksyk.
Nie planujecie wakacji? Udajcie się więc w podróż kulinarną! Poniżej przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską, którą możecie podać tradycyjnie z nachosami.

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka
  • 2 średnie czerwone cebule
  • Kilka papryczek chili – świeże lub marynowane
  • 3 papryczki chipotle (możecie je zastąpić innym gatunkiem)
  • Słoik suszonych pomidorów Devaldano
  • Puszka fasolki czerwonej ok. 400g
  • Nachosy lub ryż
  • Kwaśna śmietana
  • Awokado
  • Passata pomidorowa
  • 1l bulionu drobiowego
  • Żółty ser (starty) ok. 100 g

Przyprawy:

  • Suszone oregano
  • Papryka wędzona
  • Przyprawa meksykańska np. Kamis

Przygotowanie:

  • W garnku zalej kurczaka litrem wody. Dodaj przyprawy, następnie gotuj wywar przez ok. 40 min. Kurczak będzie gotowy, kiedy mięso zacznie się rozpadać.
  • Wyciągnij kurczaka, obierz i rozdrobnij.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę czerwoną z chili na małym ogniu przez ok. 15 min. Do warzyw dodaj papryczki CHIPOTLE oraz suszone pomidory, a całość smaż dalej przez około 5 minut.
  • Po wystygnięciu zblenduj składniki, na masę jakiej oczekujesz. Jeśli nie chcesz, by była zbyt gładka, blanduj krótko i na wolnych obrotach.
  • Do wywaru po kurczaku dodaj litr bulionu, dalej passatę pomidorową oraz fasolkę. Dorzuć zblendowaną cebulę, a skladniki wymieszaj i zagotuj.
  • Podawaj z szarpanym kurczakiem, nachosami, awokado, śmietaną i żółtym serem.

Smacznego!

Sprawdź przepis na Hummus z suszonymi pomidorami!