Czas na pączki! W wydaniu tradycyjnym, smażone na oleju, ale dla kontrastu z konfiturami bez dodatku cukru Devaldano. Na słoiczkach naszych konfitur bez cukru znajdziecie informację o ilości kalorii. A poniżej dokładny przepis jak przygotować pyszne, tradycyjne pączki.
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 1 szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 żółtka
- ok. 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżki spirytusu
- Konfitura bez cukru Devaldano
- 1 litr oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy podgrzane mleko, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
- Czekając na drożdże przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól.
- Jajko i żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru.
- Do mąki wlewamy drożdże i ubite jajka. Mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.
- Teraz czas na masło i spirytus. Po ich dodaniu ciasto znów wyrabiamy, a następnie odstawiamy na 1,5 godziny.
- Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i formujemy placek o wysokości ok. 2 cm.
- Wykrawamy szklanką kółka, a następnie przykryte zostawiamy na 30 minut aż wyrosną.
- Po tym czasie każdy krążek należy lekko spłaszczyć i dodać na środku łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiamy brzegi i robimy kulkę.
- Czas na smażenie. Pączki wrzucamy do rozgrzanego oleju na około 2 minuty z każdej strony.
- Ostudzone pączki dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!