Czas na pączki! W wydaniu tradycyjnym, smażone na oleju, ale dla kontrastu z konfiturami bez dodatku cukru Devaldano. Na słoiczkach naszych konfitur bez cukru znajdziecie informację o ilości kalorii. A poniżej dokładny przepis jak przygotować pyszne, tradycyjne pączki.

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • ok. 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • Konfitura bez cukru Devaldano
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy podgrzane mleko, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Czekając na drożdże przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól.
  3. Jajko i żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru.
  4. Do mąki wlewamy drożdże i ubite jajka. Mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką.
  5. Teraz czas na masło i spirytus. Po ich dodaniu ciasto znów wyrabiamy, a następnie odstawiamy na 1,5 godziny.
  6. Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto i formujemy placek o wysokości ok. 2 cm.
  7. Wykrawamy szklanką kółka, a następnie przykryte zostawiamy na 30 minut aż wyrosną.
  8. Po tym czasie każdy krążek należy lekko spłaszczyć i dodać na środku łyżeczkę konfitury, a następnie zlepiamy brzegi i robimy kulkę.
  9. Czas na smażenie. Pączki wrzucamy do rozgrzanego oleju na około 2 minuty z każdej strony.
  10. Ostudzone pączki dekorujemy cukrem pudrem.

 

 

Smacznego!