Kto powiedział, że grzybowe paszteciki je się tylko z barszczem! My polecamy jako słoną przekąskę, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem grzybowym wcale nie są takie trudne do wykonania.
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- ¼ szklanki oleju
- 1 jajko do ciasta
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- farsz pieczarkowy lub grzybowym Devaldano
- mak lub czarnuszka do posypania pasztecików
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z ¼ szklanki ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Pozostałą mąkę, mleko mieszamy z jajkiem, olejem i solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i jeszcze chwilę wyrabiamy.
- Wykładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości do 0,5 cm. Kroimy ciasto na 4 paski. Na paskach rozsmarowujemy równo farszem pieczarkowym Devaldano, zostawiając jednak trochę wolnego brzegu na każdym.
- Każdy z pasków ciasta zwijamy w rulonik, a następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Musimy pamiętać by ciasto przekładać łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy rulonikami.
- Ruloniki kroimy na paski około 4 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. makiem lub czarnuszką.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. A następnie pieczemy 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
- Wyjmujemy, gdy uzyskają złocisty kolor.
- Gotowe! Możemy próbować naszych pasztecików z farszem pieczarkowym.
Smacznego!