Kto powiedział, że grzybowe paszteciki je się tylko z barszczem! My polecamy jako słoną przekąskę.
Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem pieczarkowym Devaldano wcale nie są takie trudne do wykonania.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko do ciasta
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • farsz pieczarkowy Devaldano
  • mak lub czarnuszka do posypania pasztecików

Przygotowanie:

  • Drożdże mieszamy z ¼ szklanki ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Pozostałą mąkę, mleko mieszamy z jajkiem, olejem i solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i jeszcze chwilę wyrabiamy.
  • Wykładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości do 0,5 cm. Kroimy ciasto na 4 paski. Na paskach rozsmarowujemy równo farszem pieczarkowym Devaldano, zostawiając jednak trochę wolnego brzegu na każdym.
  • Każdy z pasków ciasta zwijamy w rulonik, a następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Musimy pamiętać by ciasto przekładać łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy rulonikami.
  • Ruloniki kroimy na paski około 4 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. makiem lub czarnuszką.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. A następnie pieczemy 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
  • Wyjmujemy, gdy uzyskają złocisty kolor.
  • Gotowe! Możemy próbować naszych pasztecików z farszem pieczarkowym.

Smacznego!