W marcu, kiedy nie mamy dostępu do świeżych, lokalnych owoców, warto zdecydować się na konfitury. Racuchy z dodatkiem owocowego musu to wspaniały zastrzyk energii! Dzisiaj serwujemy Wam przepis na puszyste racuchy z BIO Konfiturą Devaldano Bez Dodatku Cukru.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego lub roślinnego np. kokosowego
- 2 jajka
- Słoiczek BIO Konfitury Malinowej Devaldano Bez Cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Duże jabłko
- 2 łyżki miękkiego masła
- Miód
- Kilka łyżek oleju do smażenia
- Świeża mięta, mrożone lub świeże owoce (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Obierz jabłko, następnie przekrój je na pół, by usunąć gniazda nasienne. Oczyszczone części owoców możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na drobne paski.
- Do dużej miski przelej jogurt, następnie dodaj jajka oraz masło i miód (dodaj go do smaku, ale pamiętaj, że racuchy będziesz serwować z Konfiturą Malinową BIO). Starte jabłko dołóż do masy i powoli wymieszaj, by nie powstały grudki.
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą suche skladniki tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj, następnie przesyp do miski z masą jogurtową. Ponownie wymieszaj składniki. Możesz użyć miksera, ale pamiętaj, by miksować masę na wolnych obrotach przez kilka minut – ma to wpływ na puszystość racuchów.
- Rozgrzej patelnię, następnie dodaj ok. 2 łyżki oleju, by ciasto nie przywierało. Nakładaj masę dużą łyżką w odstępach, które uniemożliwią zlanie się ciasta.
- Smaż racuchy przez ok. 1 minutę z każdej strony, ale zwróć uwagę, czy dostatecznie “urosły” i są zarumienione. Jeśli nie, koniecznie wydluż czas smażenia.
- Wyłóż racuchy na talerze, dodaj Konfiturę Malinową oraz świeże liście mięty.
Smacznego!
Sprawdź przepis na Kruche ciasto z malinami!