Święta to czas wielkich przygotowań, zwłaszcza tych w kuchni. Dlatego spieszymy do Was ze znakomity przepisem na sernik żurawinowy, który z pewnością zaskoczy Waszych bliskich, a już na pewno im zasmakuje tak bardzo, że ciasto zniknie ze stołu w kilka chwil...
Składniki:
MASA SEROWA
- 1 kg serka waniliowego
- 250g serka mascarpone
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
MASA ŻURAWINOWA
SPÓD
- 50g masła
- 2 opakowania herbatników
Przygotowanie:
SPÓD
- Rozpuść masło. Dodaj pokruszone herbatniki, wymieszaj.
- Wyłóż na spód okrągłej formy o średnicy 23cm, przyciśnij łyżką.
MASA SEROWA
- Serek miksujemy krótko z cukrem, mąką, mascarpone. Następnie dodaj jajka, zmiksuj.
- Masę wylej do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę w 150 stopniach.
- Po godzinie otwórz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia.
MASA ŻURAWINOWA
- Konfiturę z żurawiny wylej na ostudzony sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.