Święta to czas wielkich przygotowań, zwłaszcza tych w kuchni. Dlatego spieszymy do Was ze znakomity przepisem na sernik żurawinowy, który z pewnością zaskoczy Waszych bliskich, a już na pewno im zasmakuje tak bardzo, że ciasto zniknie ze stołu w kilka chwil...

Składniki:
MASA SEROWA

  • 1 kg serka waniliowego
  • 250g serka mascarpone
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki

MASA ŻURAWINOWA

SPÓD

  • 50g masła
  • 2 opakowania herbatników

 

Przygotowanie:

SPÓD

  1. Rozpuść masło. Dodaj pokruszone herbatniki, wymieszaj.
  2. Wyłóż na spód okrągłej formy o średnicy 23cm, przyciśnij łyżką.

 

MASA SEROWA

  1. Serek miksujemy krótko z cukrem, mąką, mascarpone. Następnie dodaj jajka, zmiksuj.
  2. Masę wylej do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę w 150 stopniach.
  3. Po godzinie otwórz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia.

 

MASA  ŻURAWINOWA

  1. Konfiturę z żurawiny wylej na ostudzony sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego!