Święta to czas wielkich przygotowań, zwłaszcza tych w kuchni. Dlatego spieszymy do Was ze znakomity przepisem na sernik żurawinowy, który z pewnością zaskoczy Waszych bliskich, a już na pewno im zasmakuje tak bardzo, że ciasto zniknie ze stołu w kilka chwil..

Składniki:
MASA SEROWA
1 kg serka waniliowego
250g mascarpone
Szklanka cukru
4 jajka
3 łyżki mąki

MASA ŻURAWINOWA
600g mrożonej żaurawiny Devaldano
Łyżka żelatyny
400ml zimnej śmietanki 36%
100g cukru pudru
Łyżka wyciśniętej cytryny

SPÓD
50g masła
2 opakowania herbatników

SPÓD
1.Rozpuść masło. Dodaj pokruszone herbatniki, wymieszaj. Wyłóż na spód okrągłej formy o średnicy 23cm, przyciśnij łyżką.

MASA SEROWA
1.Serek miksujemy krótko z cukrem, mąką, mascarpone. Następnie dodaj jajka, zmiksuj.
2.Masę wylej do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę w 150 stopniach.
3.Po godzinie otwórz piekarnik i pozostaw sernik do wystygnięcia.


MASA  ŻURAWINOWA
1.Zmiksuj jagody i przetrzyj przez sitko. Dodaj sok z cytryny.
2.Żelatynę zalej wodą, lekko ponad proszek. Pozostaw na kilka minut, a następnie rozpuść lekko podgrzewając. Wymieszaj z jagodami.
3.Ubij zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodaj jagody, zmiksuj.
4.Wylej na ostudzony sernik, wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO!