Idealnie kruche ciasto wypełnione po brzegi owocami – to nasz przepis na udany deser. Jeśli wydaje Wam się, że tarta to ciasto trudne do przygotowania, spróbujcie tego przepisu!
To danie jest: #WEGE
Składniki :
- 200 g mąki orkiszowej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 150 g masła
- Ok. 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- Wiśnia drylowana 700 g Devaldano
- Cukier puder
Przygotowanie :
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, zimne masło i jogurt, a całość posiekaj nożem.
- Do masy dołóż żółtka i energicznie zagniataj ciasto.
- Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 60 minut.
- Wiśnie przelej przez sito i odstaw na kilka minut do odcieku.
- Schłodzone ciasto wyłóż na papierze do pieczenia i rozwalkuj, następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Nakłuj ciasto widelcem i obsyp wiśniami – możesz również użyć innych owoców np. Czereśni drylowanej.
- Zawiń ciasto wystające poza blachę do środka, w ten sposób tarta nabierze właściwego kształtu.
- Wstaw tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut.
- Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Sprawdź również przepis na Delikatne tartaletki