Idealnie kruche ciasto wypełnione po brzegi owocami – to nasz przepis na udany deser. Jeśli wydaje Wam się, że tarta to ciasto trudne do przygotowania, spróbujcie tego przepisu!

To danie jest: #WEGE 

Składniki :

Przygotowanie :

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, zimne masło i jogurt, a całość posiekaj nożem.
  • Do masy dołóż żółtka i energicznie zagniataj ciasto.
  • Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 60 minut. 
  • Wiśnie przelej przez sito i odstaw na kilka minut do odcieku.
  • Schłodzone ciasto wyłóż na papierze do pieczenia i rozwalkuj, następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
  • Nakłuj ciasto widelcem i obsyp wiśniami – możesz również użyć innych owoców np. Czereśni drylowanej. 
  • Zawiń ciasto wystające poza blachę do środka, w ten sposób tarta nabierze właściwego kształtu.
  • Wstaw tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 50 minut.
  • Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Sprawdź również przepis na Delikatne tartaletki