Od kilku tygodni z różnych stron spływają do nas informacje o pierwszych w tym roku kurkach. Jeżeli w Waszych lasach jeszcze się nie pojawiły, przychodzimy z pomocą! Nasze kurki na patelnię w zalewie naturalnej to idealny dodatek do makaronów, zapiekanek i jajecznicy.

To danie: #WEGE 

Składniki:

  • Słoik kurek na patelnię Devaldano – teraz w PROMOCJI
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 200 g bobu
  • Łyżka masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • Ulubiony rodzaj makaronu
  • Pietruszka
  • Makaron
  • Rozmaryn i tymianek (świeży lub suszony)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Kurki podsmażaj na oliwie przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po kilku minutach przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili w plastrach. Dopraw rozmarynem i tymiankiem.
  • Wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, dodaj łyżkę masła. W międzyczasie ugotuj bób w osolonej wodzie.
  • Do kurek wlewaj partiami słodką śmietankę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  • W osobnym garnku ugotuj ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Do kurek wrzuć obrany bób oraz posiekaną pietruszkę.
  • Miseczkę wyłóż makaronem i dodaj sos z kurkami. Dodatkowo możesz wykorzystać parmezan i świeże zioła.

Smacznego!