Od kilku tygodni z różnych stron spływają do nas informacje o pierwszych w tym roku kurkach. Jeżeli w Waszych lasach jeszcze się nie pojawiły, przychodzimy z pomocą! Nasze kurki na patelnię w zalewie naturalnej to idealny dodatek do makaronów, zapiekanek i jajecznicy.
To danie: #WEGE
Składniki:
- Słoik kurek na patelnię Devaldano – teraz w PROMOCJI
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 200 g bobu
- Łyżka masła
- 200 ml słodkiej śmietanki
- Ulubiony rodzaj makaronu
- Pietruszka
- Makaron
- Rozmaryn i tymianek (świeży lub suszony)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kurki podsmażaj na oliwie przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, a po kilku minutach przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili w plastrach. Dopraw rozmarynem i tymiankiem.
- Wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, dodaj łyżkę masła. W międzyczasie ugotuj bób w osolonej wodzie.
- Do kurek wlewaj partiami słodką śmietankę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- W osobnym garnku ugotuj ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Do kurek wrzuć obrany bób oraz posiekaną pietruszkę.
- Miseczkę wyłóż makaronem i dodaj sos z kurkami. Dodatkowo możesz wykorzystać parmezan i świeże zioła.
Smacznego!