Dziś propozycja sałatki, która z pewnością sprawdzi się znakomicie jako dodatek do majówkowych dań z grilla. Sałatka z suszonymi pomidorami, fetą i słonecznikiem.
Składniki:
- 150 g rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- garść szpinaku
- garść kiełków brokuła
- około 5-8 sztuk suszonych pomidorów z ziołami w oleju Devaldano
- 50 g sera feta lub podobnego
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów z ziołami Devaldano
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Umytą rukolę, szpinak i kiełki wrzucamy do miski.
- Suszone pomidory kroimy w paski, ser feta w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki.
- Dodajemy wszystkie składniki do rukoli.
- Pestki słonecznika na suchej patelni prażymy przez krótką chwilę (do 2 minut). A następnie wrzucamy do miski i mieszamy.
- Mieszamy miód, oliwę, musztardę oraz sok z cytryny, a następnie polewamy sosem sałatkę.