Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich i płaskich wstążek. To zaskakujące w swej prostocie danie przypadnie do gustu nie tylko fanom włoskiej kuchni. Koniecznie spróbujcie delikatnych wstążek w połączeniu z mascarpone i kurkami.

Składniki:

200 g makaronu tagliatelle
300 g serka mascarpone
150 ml bulionu
50 g startego parmezanu
25 g masła
Kurki na patelnię Devaldano
1 duża cebula
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2: Na patelni rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
Krok 3: Dodaj grzyby razem z bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 min.
Krok 4: Przełóż na patelnię serek mascarpone i makaron. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5: Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp danie parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Szef Kuchni Devaldano radzi:
Pod koniec gotowania wrzuć do sosu kawałek świeżego masła. Dzięki temu nabierze on delikatności.
Zanim dodasz serek mascarpone, wymieszaj go z kilkoma łyżeczkami gorącego sosu. Dzięki temu sos się nie zważy.