Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich i płaskich wstążek. To zaskakujące w swej prostocie danie przypadnie do gustu nie tylko fanom włoskiej kuchni. Koniecznie spróbujcie delikatnych wstążek w połączeniu z mascarpone i kurkami.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 300 g serka mascarpone
- 150 ml bulionu
- 50 g startego parmezanu
- 25 g masła
- Kurki na patelnię Devaldano
- 1 duża cebula
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Pieprz oraz sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli masz więcej czasu, możesz go przygotować sam, tutaj znajdziesz przepis na fantastyczny i prosty przepis od redakcji KUKBUKA
Krok 2: Na patelni rozpuść masło, następnie wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli.
Krok 3: Dodaj grzyby razem z bulionem, i gotuj tak połączone składniki na wolnym ogniu przez ok. 5 min.
Krok 4: Dołóż na patelnię serek mascarpone oraz makaron, całość dokładnie wymieszaj, tak by nie powstały grudki.
Krok 5: Tak przygotowane danie dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec posyp danie parmezanem i posiekaną natką świeżej pietruszki.
Szef Kuchni Devaldano radzi:
Pod koniec gotowania wrzuć do sosu kawałek świeżego masła. Dzięki temu nabierze on delikatności.
Zanim dodasz serek mascarpone, wymieszaj go z kilkoma łyżeczkami gorącego sosu. Dzięki temu sos się nie zważy.
Sprawdź nasz przepis risotto z grzybami!