Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich i płaskich wstążek. To zaskakujące w swej prostocie danie przypadnie do gustu nie tylko fanom włoskiej kuchni. Koniecznie spróbujcie delikatnych wstążek w połączeniu z mascarpone i kurkami.

To danie jest: #WEGE

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 g serka mascarpone
  • 150 ml bulionu
  • 50 g startego parmezanu
  • 25 g masła
  • Kurki na patelnię Devaldano
  • 1 duża cebula
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Pieprz oraz sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli masz więcej czasu, możesz go przygotować sam, tutaj znajdziesz przepis na fantastyczny i prosty przepis od redakcji KUKBUKA 

Krok 2: Na patelni rozpuść masło, następnie wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli.
Krok 3: Dodaj grzyby razem z bulionem, i gotuj tak połączone składniki na wolnym ogniu przez ok. 5 min.
Krok 4: Dołóż na patelnię serek mascarpone oraz makaron, całość dokładnie wymieszaj, tak by nie powstały grudki.
Krok 5:  Tak przygotowane danie dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec posyp danie parmezanem i posiekaną natką świeżej pietruszki.

Szef Kuchni Devaldano radzi:
Pod koniec gotowania wrzuć do sosu kawałek świeżego masła. Dzięki temu nabierze on delikatności.
Zanim dodasz serek mascarpone, wymieszaj go z kilkoma łyżeczkami gorącego sosu. Dzięki temu sos się nie zważy.

Sprawdź nasz przepis risotto z grzybami!