Wiosna w pełni. Miło widzieć znów zazielenione drzewa i krzewy. W kuchni również robiło się zielono, a to wszystko za sprawą zielonych szparagów. Koniecznie wypróbujcie przepis na spaghetti z suszonymi pomidorami i smażonymi zielonymi szparagami. Idealne, lekkie danie na słoneczne dni.

Składniki:
  • 500g makaronu spaghetti
  • 10 suszonych pomidorów Devaldano
  • pęczek zielonych szparagów
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 papryczki chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Odcinamy końcówki szparagów i podsmażamy je przez ok. 5 minut, po czym na chwilę odstawiamy.
3. Teraz na oliwie podsmażamy pokrojony w plastry czosnek oraz papryczki. Po 5 minutach dodajemy
pokrojone suszone pomidory.
4. Odcedzony makaron mieszamy ze szparagami i oliwą z dodatkami. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!