Wiosna w pełni. Miło widzieć znów zazielenione drzewa i krzewy. W kuchni również robiło się zielono, a to wszystko za sprawą zielonych szparagów. Koniecznie wypróbujcie przepis na spaghetti z suszonymi pomidorami i smażonymi zielonymi szparagami. Idealne, lekkie danie na słoneczne dni.
Składniki:
- 500g makaronu spaghetti
- 10 suszonych pomidorów Devaldano
- pęczek zielonych szparagów
- 5 ząbków czosnku
- 3 papryczki chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Odcinamy końcówki szparagów i podsmażamy je przez ok. 5 minut, po czym na chwilę odstawiamy.
- Teraz na oliwie podsmażamy pokrojony w plastry czosnek oraz papryczki. Po 5 minutach dodajemy
pokrojone suszone pomidory. - Odcedzony makaron mieszamy ze szparagami i oliwą z dodatkami. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.