Tarta malinowa z białą czekoladą to sprawdzony sposób by zachwycić każdego! Przepyszna i efektowna. Kruche ciasto w połączeniu z pysznym kremem z białej czekolady i malinami to połączenie idealne.
Składniki:
  • 220 g herbatników
  • 80 g masła
  • 200 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1 opak. cukru żelującego (jak do dżemu)
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%
  • garść malin do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mrożone maliny blendujemy, wrzucamy do garnka i podgrzewamy do zredukowania. Dodajemy cukier żelujący. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy na 1 h do lodówki.
2. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszane przekładamy do formy i ugniatamy by spód był równy.
3. Na herbatniki wykładamy masę malinową i dajemy do lodówki na kolejną 1 h.
4. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładamy całe opakowanie mascarpone oraz śmietanę i mieszamy całość mikserem do połączenia.
5. Wylewamy na wierzch naszej tarty, wkładamy do lodówki na 1,5 h.
6. Po tym czasie jest gotowa do podania, pamiętaj udekorować świeżymi malinami.

Smacznego!