Tarta potrójnie pomidorowa, bo zawiera aż trzy rodzaje pomidorów. Mamy tu aromatyczne suszone pomidory Devaldano, pomidorki koktajlowe oraz malinowe. Te ostatnie warto by były żółte, dla lepszego efektu wizualnego naszej tarty. Gwarantujemy, że smakuje tak znakomicie jak wygląda!

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • słoik pomidorów suszonych Devaldano
  • 4 pomidory malinowe, żółte
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g koziego sera
  • garść liści bazylii
  • 50 g tartego parmezanu
  • oliwa truflowa (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

 

CIASTO:

  • 400 g mąki
  • 300 g masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie, a następnie chowamy na godzinę do lodówki.

2. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (26cm). Nadmiar ciasta możemy wykorzystać do pogrubienia boków tarty. Odstawiamy do lodówki na 30 min.

3. Pieczemy w 200°C przez 20 min. z obciążeniem (np. z fasoli), po tym czasie jeszcze 10 min. bez obciążenia.

4. Po wyjęciu z pieca odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

5. Suszone pomidory z kozim serem blendujemy na jednolitą masę.

6. Dodajemy poszarpaną bazylię, parmezan i dokładnie mieszamy.

7. Pomidory kroimy na grubsze plastry. Solimy oraz (opcjonalnie) polewamy oliwą truflową.

8. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

9. Na ciasto wykładamy masę, na wierzch układamy pomidory.

 

Smacznego!