Pasztet na wielkanocnym stole to pozycja obowiązkowa zaraz po jajkach i szynce. Wielu z Was ma swoje rodzinne przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie i cieszą podniebienia co roku. Nasz pasztet jest mięsny, ale z dodatkiem grzybów. Jeśli macie ochotę na małą odmianę w tegorocznym menu to serdecznie polecamy!
Składniki:
- 0,5 kg łopatki
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg słoniny
- 0,5 kg karkówki
- 0,5 kg wątróbki
- 0,5 kg wołowiny
- 1 pierś z kurczaka
- 40 g borowika suszonego Devaldano
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 4 zabki czosnku
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- smalec i bułka tarta do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
1. Suszone borowiki zalewamy wodą.
2. Całe mięso, słoninę i boczek (poza wątróbką) kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Na wierzch dodajemy obraną i przekrojoną na pół cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i czosnek. Zalewamy to wszystko wodą i wrzucamy namoczone borowiki. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, po czym odstawiamy do wystudzenia.
3. Wątróbkę sparzamy wrzątkiem i dodajemy do ugotowanego wcześniej mięsa. Wyciągamy liście laurowe.
4. Mielimy wszystko 2 razy w maszynce do mięsa, lub więcej jeśli nie uzyskaliśmy jednolitej konsystencji.
5. Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanym smalcem i obsypanych bułką tartą.
6. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. godzinę.
Smacznego!
