Przedświąteczne dni to doskonały moment na wypróbowanie nowych dań, które odtworzymy na święta. Tym razem zachęcamy Was do skorzystania z przepisu na pierogi w wykwintnej odsłonie. Nadzienie z grzybów leśnych i esencjonalny sos żurawinowy przyciągną do stołu wszystkich domowników.
To danie jest: #VEGE
Składniki na farsz i ciasto:
- 1 kg grzybów leśnych (np. rydze lub borowiki)
- 50 ml oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- Świeży tymianek
- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody
Składniki do sosu:
- 2 łyżki masła
- 0,5 l bulionu do sosu – grzybowego lub warzywnego
- 150 ml śmietanki 30 %
- Sól i pieprz
- 10 g tartego parmezanu
- Kilka gałązek świeżej pietruszki
- 100 g żurawiny leśnej np. Devaldano
Przygotowanie:
Farsz:
- Zagotuj wodę w garnku i zblanszuj grzyby.
- Przelej grzyby na durszlak i zaczekaj, aż wystygną.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż całość do momentu zeszklenia składników.
- Grzyby pokrój w kostkę, dodaj cebulkę, poszatkowany tymianek oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszaj.
Ciasto:
- Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj sól – całość dokładnie mieszaj. Do szklanki gorącej wody wlej ok. 3 łyżki oleju i połącz z mąką w misce.
- Wyrabiaj ciasto (w razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody), aż będzie miękkie. Następnie podziel je na dwie części i wałkuj cienko na stolnicy oprószonej mąką.
- Przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę farszu, następnie zlep końce ciasta ze sobą według uznania i oczekiwanego kształtu pierogów. My tym razem ostawiliśmy na mniej klasyczną wersję, łącząc ze sobą trzy krawędzie ciasta. Tak przygotowane pierożki prezentują się fenomenalnie, zresztą oceńcie sami.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wybierz możliwie duży garnek, dzięki temu pierożki nie zlepią się w trakcie gotowania. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk, a dalej gotuj je ok. 1,5 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Czas gotowania jest bardzo ważny, jeśli przetrzymasz je za długo ciasto będzie miękkie, a w najgorszym wypadku po prostu się rozpadnie.
- Ugotowane pierogi ułóż na talerzu natłuszczonym olejem lub masłem.
Sos:
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę – całość smażymy, a gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej kapelusze grzybów w całości. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać grzyby w całości lub ich poszczególne elementy. My postawiliśmy na zachwycające rude kapelusze przepysznych rydzów!
- Składniki na patelni dokładnie wymieszaj, podsmaż i po około 5 minutach dolej do nich bulion.
- Gotuj wszystko na średnim ogniu ok. 15 minut, aby część bulionu wyparowała. Dzięki temu sos zgęstnieje i nie będzie rozlewał się po talerzu.
- Po tym czasie dodaj przyprawy, następnie zmniejsz ogień i wlej śmietankę, a całość wolno zagotuj.
- Żurawinę leśną dodaj na talerzu bezpośrednio do sosu – według uznania, a samo danie serwuj z parmezanem i świeżymi ziołami.
Smacznego!
Sprawdź przepis na kolejne WEGE danie z naszej listy
Tutaj przepis na Orkiszową pizzę z kurkami