Przedświąteczne dni to doskonały moment na wypróbowanie nowych dań, które odtworzymy na święta. Tym razem zachęcamy Was do skorzystania z przepisu na pierogi w wykwintnej odsłonie. Nadzienie z grzybów leśnych, esencjonalny sos i żurawinowy akcent przyciągną do stołu wszystkich domowników.

To danie jest: #VEGE

Składniki na farsz i ciasto:

  • 1 kg grzybów leśnych (np. rydze lub borowiki)
  • 50 ml oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Świeży tymianek
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki masła do
  • 0,5 l bulionu do sosu – grzybowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • Sól i pieprz
  • 10 g tartego parmezanu
  • Kilka gałązek świeżej pietruszki
  • 100 g żurawiny leśnej np. Devaldano

Przygotowanie:

Przygotuj farsz:

  • Zagotuj wodę w garnku i zblanszuj grzyby.
  • Przelej grzyby na durszlak i zaczekaj, aż wystygną.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż całość do momentu zeszklenia składników.
  • Grzyby pokrój w kostkę, dodaj cebulkę, poszatkowany tymianek oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszaj.

Ciasto:

  •  Do dużej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj sól – całość dokładnie mieszaj. Do szklanki gorącej wody wlej ok. 3 łyżki oleju i połącz z mąką w misce.
  • Wyrabiaj ciasto (w razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody), aż będzie miękkie. Następnie podziel je na dwie części i wałkuj cienko na stolnicy oprószonej mąką.
  •  Przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę farszu, następnie zlep końce ciasta ze sobą według uznania i oczekiwanego kształtu pierogów. My tym razem ostawiliśmy na mniej klasyczną wersję, łącząc ze sobą trzy krawędzie ciasta. Tak przygotowane pierożki prezentują się fenomenalnie, zresztą oceńcie sami.
  • W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wybierz możliwie duży garnek, dzięki temu pierożki nie zlepią się w trakcie gotowania. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk, a dalej gotuj je ok. 1,5 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Czas gotowania jest bardzo ważny, jeśli przetrzymasz je za długo ciasto będzie miękkie, a w najgorszym wypadku po prostu się rozpadnie.
  • Ugotowane pierogi ułóż na talerzu natłuszczonym olejem lub masłem.

Przygotuj sos:

  • Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę – całość smażymy, a gdy cebula się zeszkli dorzucamy do niej kapelusze grzybów w całości. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać grzyby w całości lub ich poszczególne elementy. My postawiliśmy na zachwycające rude kapelusze przepysznych rydzów!
  • Składniki na ptelni dokładnie wymieszaj, podsmaż i po około 5 minutach dolej do nich bulion.
  • Gotuj wszystko na średnim ogniu ok. 15 minut, aby część bulionu wyparowała. Dzięki temu sos zgęstnieje i nie będzie rozlewał się po talerzu.
  • Po tym czasie dodaj przyprawy, następnie zmniejsz ogień i wlej śmietankę, a całość wolno zagotuj.
  • Żurawinę leśną dodaj na talerzu bezpośrednio do sosu – według uznania, a samo danie serwuj z parmezanem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Sprawdź przepis na kolejne WEGE danie z naszej listy
Tutaj przepis na Orkiszową pizzę z kurkami