Przedświąteczne dni to doskonały moment na wypróbowanie nowych dań, które odtworzymy na święta. Tym razem zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na pierogi w wykwintnej odsłonie. Nadzienie z grzybów leśnych, esencjonalny sos i żurawinowy akcent przyciągną do stołu wszystkich domowników.

Składniki na farsz i ciasto:

  • 1 kg grzybów leśnych (np. rydze lub borowiki)
  • 50 ml oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Świeży tymianek
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki masła do
  • 0,5 l bulionu do sosu – grzybowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • Sól i pieprz
  • 10 g tartego parmezanu
  • Kilka gałązek świeżej pietruszki
  • 100 g żurawiny leśnej np. Devaldano

Przygotowanie:

Farsz:

Krok 1: Zagotuj wodę w garnku i zblanszuj grzyby.

Krok 2: Przelej grzyby na durszlak i zaczekaj, aż wystygną.

Krok 3: Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż całość do momentu zeszklenia składników.

Krok 4: Grzyby pokrój w kostkę, dodaj cebulkę, poszatkowany tymianek oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszaj.

Ciasto:

Krok 1: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, następnie całość dokładnie mieszaj. Do szklanki gorącej wody wlej ok. 3 łyżki oleju i połącz z mąką w misce.

Krok 2: Wyrabiaj ciasto (w razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody), aż będzie miękkie. Następnie podziel je na dwie części i wałkuj cienko na stolnicy oprószonej mąką.

Krok 3: Przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę farszu, następnie zlep końce ciasta ze sobą według uznania i oczekiwanego kształtu pierogów.

Krok 4: W garnku zagotowuj wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka sztuk pierogów. Gotuj je ok. 1,5 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Krok 5: Ugotowane pierogi ułóż na talerzu natłuszczonym olejem.

Sos:

Krok 1: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojona w kostkę cebulę. Całość smażymy, a gdy cebula się zeszkli dorzuć do niej kapelusze grzybów w całości.

Krok 2: Dokładnie wymieszaj, podsmaż i po około 5 minutach dolej bulion.

Krok 3: Gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aby część bulionu wyparowała.

Krok 4: Po tym czasie dodaj przyprawy, wlej śmietankę, a całość zagotuj.

Krok 5: Żurawinę leśną dodaj na talerzu bezpośrednio do sosu – według uznania. Danie serwuj z parmezanem i świeżymi ziołami.

Smacznego!