Nastał sezon grillowy, a więc czas na przygotowanie burgerów. Wprost z naszego Studia Kulinarnego Devaldno trafia do Was przepis na soczyste burgery wołowe z kurkami. Zobaczcie jak prosto je wykonać!

Składniki:
(Na dwa burgery)

  • 100g kurek świeżych lub kurek na patelnię Devaldano
  • 300g mięsa wołowego mielonego
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 4 papryczki chili
  • 2 cebule
  • 4 listki sałaty
  • 1 pomidor
  • Ocet balsamiczny
  • Olej do smażenia
  • Papryka wędzona
  • Papryka słodka
  • Pieprz
  • Sól

Sos:

2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu łagodnego

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności pokrój drobno kurki, pozostawiając kilka z nich w całości, do dekoracji. Rozgrzej patelnię i podsmaż pokrojone kurki na oleju. Po kilku minutach smażenia, dolej 3 łyżki octu balsamicznego i lekko przemieszaj. Podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, następnie odstaw.
  • Od pozostałych kurek oddziel kapelusze i podsmaż je na oleju na drugiej patelni. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, dwoma łyżeczkami papryki wędzonej, słodkiej i dwoma łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj wszystko bardzo starannie.
  • Na patelni po kurkach zgrilluj 4 plastry cebuli, pomidora oraz papryczki chili.
  • Przekrój bułki na połowę i wstaw je do gorącego piekarnika. Podpiekaj je przez ok. 10 minut.
  • Mięso mielone pomieszaj z usmażonymi na occie balsamicznym kurkami. Uformuj burgery, zwracając uwagę na to, żeby ich średnica była większa niż średnica bułki.
  • Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i smaż burgery po ok. 2 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.
  • Pomieszaj majonez z ketchupem. Powstałym sosem posmaruj wewnętrzną stronę bułek, ułóż kolejno sałatę, burgera, cebulę, pomidora i papryczki chilli. Na wierzch wyłóż kurki i polej 1 łyżka sosu.

Smacznego!