Każdy z nas chyba lubi zapach świeżo upieczonego ciasta, prawda? Z naszymi wiśniami drylowanymi można takie ciasto szybko wyczarować. Spróbujecie koniecznie!
Składniki:
  • wiśnie drylowane Devaldano
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • cukier puder
Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z cukrem oraz solą. Dodajemy masło i skórkę z cytryny, wyrabiamy krótko do połączenia się składników. Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2/3 ciasta używamy do wypełnienia spodu oraz boków okrągłej foremki.
  • W miseczce mieszamy wiśnie z sokiem z cytryny, a następnie z mąką. Przygotowaną masą wykładamy na ciasto.
  • Rozwałkowujemy pozostałą cześć ciasta i wycinamy paseczki, które następnie układamy na wierzchu.
  • Pieczemy przez 50 min w 175 stopniach.
  • Jak ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Spróbuj też nasz przepis na: Rustykalna tarta z wiśniami