Każdy z nas chyba lubi zapach świeżo upieczonego ciasta, prawda? Z naszymi wiśniami drylowanymi można takie ciasto szybko wyczarować. Spróbujecie koniecznie!
Składniki:
- wiśnie drylowane Devaldano
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z cukrem oraz solą. Dodajemy masło i skórkę z cytryny, wyrabiamy krótko do połączenia się składników. Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
- 2/3 ciasta używamy do wypełnienia spodu oraz boków okrągłej foremki.
- W miseczce mieszamy wiśnie z sokiem z cytryny, a następnie z mąką. Przygotowaną masą wykładamy na ciasto.
- Rozwałkowujemy pozostałą cześć ciasta i wycinamy paseczki, które następnie układamy na wierzchu.
- Pieczemy przez 50 min w 175 stopniach.
- Jak ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj też nasz przepis na: Rustykalna tarta z wiśniami