Czekoladowy fondant, czyli ciasto “lawa”, to idealny deser na każdą okazję. W przeciwieństwie do innych wypieków wrażenie robi nie tylko sam smak, ale i sposób podania. Rozlewająca się po talerzu czekoladowa masa skradnie już serce nie jednego łasucha.  Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowy wulkan z owocami w towarzystwie lodów waniliowych.

 Lista zakupów:

100 g gorzkiej czekolady
Wiśnia drylowana Devaldano
ok. 60 g masła
2 jajka
3 łyżki cukru
odrobina soli
1 – 2 łyżki mąki

Do dekoracji:

świeża mięta
lody waniliowe
cukier puder

Przygotowanie:

Krok 1: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Krok 2: Jajka wbijamy do miski, następnie dodajemy cukier oraz sól. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.

Krok 3: Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4: Foremki dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką, następnie wlewamy do nich masę i delikatnie mieszamy np. drewnianym patyczkiem.

Krok 5: Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Foremki układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 8 minut.

Krok 6: Po wyjęciu foremek z piekarnika czekamy jeszcze ok. 2 minuty, aby ciasto delikatnie przestygło.

 

Deser świetnie smakuje z owocową nutą i lodami.
W naszym przypadku były to wiśnie z syropu, świeże borówki oraz lody waniliowe.

Do dekoracji warto wykorzystać liście mięty i odrobinę cukru pudru.