Czekoladowy fondant, czyli ciasto “lawa”, to idealny deser na każdą okazję. W przeciwieństwie do innych wypieków wrażenie robi nie tylko sam smak, ale i sposób podania. Rozlewająca się po talerzu czekoladowa masa skradnie już serce nie jednego łasucha. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowy wulkan z owocami w towarzystwie lodów waniliowych.
Lista zakupów:
100 g gorzkiej czekolady
Wiśnia drylowana Devaldano
ok. 60 g masła
2 jajka
3 łyżki cukru
odrobina soli
1 – 2 łyżki mąki
Do dekoracji:
świeża mięta
lody waniliowe
cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Krok 2: Jajka wbijamy do miski, następnie dodajemy cukier oraz sól. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Krok 3: Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4: Foremki dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką, następnie wlewamy do nich masę i delikatnie mieszamy np. drewnianym patyczkiem.
Krok 5: Piekarnik wraz z blachą nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Foremki układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 8 minut.
Krok 6: Po wyjęciu foremek z piekarnika czekamy jeszcze ok. 2 minuty, aby ciasto delikatnie przestygło.
Deser świetnie smakuje z owocową nutą i lodami.
W naszym przypadku były to wiśnie z syropu, świeże borówki oraz lody waniliowe.
Do dekoracji warto wykorzystać liście mięty i odrobinę cukru pudru.