Kurki pojawiły się już w lasach, a to oznacza, że przyszedł czas na przepisy z ich wykorzystaniem.
Na początek sezonu proponujemy pierożki z kurkami, będzie smacznie i zdrowo. A do ich wykonanie nie potrzeba skomplikowanych składników. Trochę mąki, jajka, masło, przyprawy no i świeże kurki.
Proszę Państwo oto hiszpańskie emapanadas z farszem kurkowym!
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Składniki na farsz:
- 500 g świeżych kurek
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Drobno siekamy masło, podsypujemy je mąką i dodajemy sól.
- Następnie zalewamy to gorącą wodą, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.
- Teraz czas na farsz do empanadas. Oczyszczamy grzyby, jeśli tego wymagają delikatnie i nie za długo opłukujemy je pod wodą.
- Na patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy na patelnię kurki i smażymy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Do wystudzonych kurek z cebulą dodajemy bułkę tartą oraz jajko i dokładnie mieszamy.
- Przyszedł czas na ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy (np. szklanką) równe kółka.
- Na każde z nim wykładamy porcję farszu i zalepiamy brzegi.
- Gotowe empanadas układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 25 minut, aż pierożki się zrumienią.
Smacznego!
Sprawdź nasz przepis na: Sałatkę z kurkami i bobem