Kurki pojawiły się już w lasach, a to oznacza, że przyszedł czas na przepisy z ich wykorzystaniem.
Na początek sezonu proponujemy pierożki z kurkami, będzie smacznie i zdrowo. A do ich wykonanie nie potrzeba skomplikowanych składników. Trochę mąki, jajka, masło, przyprawy no i świeże kurki.
Proszę Państwo oto hiszpańskie emapanadas z farszem kurkowym!

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Składniki na farsz:

  • 500 g świeżych kurek
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  • Drobno siekamy masło, podsypujemy je mąką i dodajemy sól.
  • Następnie zalewamy to gorącą wodą, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.
  • Teraz czas na farsz do empanadas. Oczyszczamy grzyby, jeśli tego wymagają delikatnie i nie za długo opłukujemy je pod wodą.
  • Na patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy na patelnię kurki i smażymy około 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • Do wystudzonych kurek z cebulą dodajemy bułkę tartą oraz jajko i dokładnie mieszamy.
  • Przyszedł czas na ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy (np. szklanką) równe kółka.
  • Na każde z nim wykładamy porcję farszu i zalepiamy brzegi.
  • Gotowe empanadas układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 25 minut, aż pierożki się zrumienią.

 

Smacznego!

 

Sprawdź nasz przepis na: Sałatkę z kurkami i bobem