Majówkowe przyjemności czas zacząć. Kilka dni spokojnego grillowania, biesiadowania i popijania spokojnie kawy. A do niej właśnie polecamy przygotować genialny deser – Panna Cottę z dodatkiem pachnących latem jeżyn. Składników nie potrzeba wiele, ale musicie pamiętać by przygotować wszystko wcześniej, ponieważ deser musi się schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 2 słoiki jeżyn w syropie Devaldano
  • 1 łyżka miodu
  • sok z jednej cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Żelatynę łączymy z 50 ml wody i odstawiamy do stężenia.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Ważne by nie dopuścić do wrzenia.
  3. Po kilku minutach zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy powoli przygotowaną żelatynę, mieszamy by nie powstały grudki.
  4. Około 100 g jeżyn miksujemy i dodajemy do rondla z resztą składników.
  5. Tak powstałą masę przelewamy najlepiej do ceramicznych kokilek i wstawiamy min. na 2h do lodówki.
  6. Z pozostałych jeżyn, miodu i soku z cytryny przygotowujemy mus, czyli wszystko miksujemy na puszystą masę.
  7. Panna Cottę wyjmujemy z lodówki i każdą porcję przekładamy na osobny talerzyk.
  8. Wierzch polewamy musem.

 

Pssst! A z pozostałego syropu po jeżynach możecie przygotować np. lemoniadę.

 

Smacznego!