Chyba każdy lubi pizzę. Jeśli macie swój ulubiony przepis na spód do pizzy to brakuje Wam już tylko naszego białego sosu! Kremowy sos na bazie serka ricotta ze świeżym szpinakiem i parmezanem. A do tego aromatyczne podgrzybki. Pycha!
Składniki:
- 5/6 szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 250g sera ricotta
- garść świeżego szpinaku
- 50g tartego parmezanu
- kilka pomidorków koktajlowych
- pieprz i sól
- garść podgrzybków
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
1. Szalotki smażymy na oliwie z oliwek około 8 min.
2. Dokładamy posiekany czosnek i podsmażamy 5 minut.
3. Dodajemy całość do ricotty, dorzucamy szpinak i starty parmezan. Dokładnie mieszamy i doprawiamy.
4. Podgrzybki kroimy w plastry, smażymy około 15 min. Wrzucamy gałązkę rozmarynu, podsmażamy jeszcze 3 minuty.
5. Na przygotowane ciasto wykładamy nasz biały sos.
6. Na wierzch układamy podgrzybki i pomidorki koktajlowe.
7. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 15 min.