Prosto od Szefowej Kuchni Devaldano przepis na sernik z wykorzystaniem dwóch rodzajów sera, spodzie z herbatników i najlepszą konfiturą malinową. Nie, nie musisz sam jej robić – wybierz jedną z naszych.
Pamiętaj, że możesz spokojnie użyć konfitury o innym smaku. W naszym sklepie znajdziesz: porzeczkową, wiśniową, jagodową, jeżynową, żurawinę i oczywiście malinową!
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 g sera chudego w kostce
- 2 budynie waniliowe
- 6 jajek
- 150 g masła
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 cukry wanilinowe
- 1 opakowanie herbatników
- 250 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 1/2 szklanki cukru
- polewa: konfitura malinowa BEZ CUKRU Devaldano
Przygotowanie:
- Ser w kostce mielimy na gładko.
- Ucieramy żółtka z 1 szklanką cukru, 100 g masła i cukrem wanilinowym.
- Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie ubijamy kremówkę z połową szklanki cukru.
- Mieszamy oba sery, po czym dodajemy zrobiony wcześniej kogel-mogel, a także kaszę mannę, budynie i ubitą kremówkę. Dokładnie mieszamy.
- Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy całość łyżką.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Do osobnej miski kruszymy herbatniki, dodajemy 2 łyżki kakao oraz 50 g masła. Mieszamy.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy masę z herbatników, czyli nasz spód. A następnie wylewamy masę serową.
- Sernik pieczemy około godzinę, aż jego wierzch się zarumieni.
- Tuż przed podaniem sernika polewamy konfiturą malinową bez cukru od Devaldano.
Smacznego!
Sprawdź też nasz przepis na: Puszysty sernik z konfiturą malinową