Prosto od Szefowej Kuchni Devaldano przepis na sernik z wykorzystaniem dwóch rodzajów sera, spodzie z herbatników i najlepszą konfiturą malinową. Nie, nie musisz sam jej robić – wybierz jedną z naszych.

Pamiętaj, że możesz spokojnie użyć konfitury o innym smaku. W naszym sklepie znajdziesz: porzeczkową, wiśniową, jagodową, jeżynową, żurawinę i oczywiście malinową!

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 g sera chudego w kostce
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 opakowanie herbatników
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • polewa: konfitura malinowa BEZ CUKRU Devaldano

 

Przygotowanie:

  • Ser w kostce mielimy na gładko.
  • Ucieramy żółtka z 1 szklanką cukru, 100 g masła i cukrem wanilinowym.
  • Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Następnie ubijamy kremówkę z połową szklanki cukru.
  • Mieszamy oba sery, po czym dodajemy zrobiony wcześniej kogel-mogel, a także kaszę mannę, budynie i ubitą kremówkę. Dokładnie mieszamy.
  • Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy całość łyżką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Do osobnej miski kruszymy herbatniki, dodajemy 2 łyżki kakao oraz 50 g masła. Mieszamy.
  • Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy masę z herbatników, czyli nasz spód. A następnie wylewamy masę serową.
  • Sernik pieczemy około godzinę, aż jego wierzch się zarumieni.
  • Tuż przed podaniem sernika polewamy konfiturą malinową bez cukru od Devaldano.

 

Smacznego!

 

Sprawdź też nasz przepis na: Puszysty sernik z konfiturą malinową