Wielkanocny stół, jak każde święto, ma w swoim menu pozycje obowiązkowe i z pewnością w czołówce znajdzie się babka piaskowa. Koniecznie zarezerwujcie dla niej miejsce, a gwarantujemy, że nie pożałujecie.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- Po 1 szklance mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wniliowego lub wanilinowego
- Maliny mrożone Devaldano (możecie je zastąpić jagodą leśną, truskawką lub borówką amerykańską)
- 200g cukru pudru
- 2 cytryny
Przygotowanie:
- Odziel żółtka od białek, następnie białka ubij na sztywną masę. Dodaj szklankę cukru i dalej ubijaj przez około 5 min.
- Do powstałej masy dodaj wczeniej oddzielone żółtka jajek i dalej ubijaj do momentu uzyskania jednolitej i zwartej konsystencji.
- Następnie powoli wlewaj olej partiami, jednocześnie ubijając masę.
- Dodaj wszystkie suche składniki, czyli proszek do pieczenia, cukier waniliowy i całość delikatnie ubij.
- Masę przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na ok. 45 min.
- W kolejnym kroku przygotuj lukier – wyciśnij cytrynę do garneczka i powoli podgrzej.
- Zmiksuj cukier puder z sokiem z cytryny.
- Przygotowany lukier wylej na ostudzoną babkę, a wierzch udekoruj mrożonymi malinami.
Smacznego!
Sprawdź pozostałe przepisy: Wiśniowe tartaletki, Kruche ciasto z malinami oraz Puszysty sernik z ekologiczną konfiturą