Wielkanocny stół, jak każde święto, ma w swoim menu pozycje obowiązkowe i z pewnością w czołówce znajdzie się babka piaskowa. Koniecznie zarezerwujcie dla niej miejsce, a gwarantujemy, że nie pożałujecie.

To danie jest: #WEGE

Składniki:

  • Po 1 szklance mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wniliowego lub wanilinowego
  • Maliny mrożone Devaldano (możecie je zastąpić jagodą leśną, truskawką lub borówką amerykańską)
  • 200g cukru pudru
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

  • Odziel żółtka od białek, następnie białka ubij na sztywną masę. Dodaj szklankę cukru i dalej ubijaj przez około  5 min.
  • Do powstałej masy dodaj wczeniej oddzielone żółtka jajek i dalej ubijaj do momentu uzyskania jednolitej i zwartej konsystencji.
  • Następnie powoli wlewaj olej partiami, jednocześnie ubijając masę.
  • Dodaj wszystkie suche składniki, czyli proszek do pieczenia, cukier waniliowy i całość delikatnie ubij.
  • Masę przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na ok. 45 min.
  • W kolejnym kroku przygotuj lukier – wyciśnij cytrynę do garneczka i powoli podgrzej.
  • Zmiksuj cukier puder z sokiem z cytryny.
  • Przygotowany lukier wylej na ostudzoną babkę, a wierzch udekoruj mrożonymi malinami.

Smacznego!

Sprawdź pozostałe przepisy: Wiśniowe tartaletki, Kruche ciasto z malinami oraz Puszysty sernik z ekologiczną konfiturą