Polacy nie ustępują Włochom miłością do makaronu. Wegański, wegetariański, na ostro, na słodko – w kulinarnych książkach Polaków znajdziemy całą masę przepisów. Dziś prezentujemy go w prostej, ale i aromatycznej wersji z pieczarkami i parmezanem.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle lub innego, który macie pod ręką (pamiętajcie #NoWaste)
- 50 g startego parmezanu
- 25 g masła
- Pieczarki w zalewie Devaldano
- 1 duża cebula
- Liście świeżej rukoli
- Pieprz oraz sól do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli masz więcej czasu, możesz go przygotować sam, tutaj znajdziesz przepis na fantastyczny i prosty przepis od redakcji KUKBUKA
- Na patelni rozpuść masło, następnie wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli.
- Pieczarki z zalewy odcedź, a nastepnie potnij w cienkie plastry.
- Dołóż grzyby do cebuli i podsmażaj całość przez ok. 2 minuty.
- Na koniec dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj go z zawartością patelni, żeby skladniki dokładnie do niego przywarły. Dorzuć liście świeżej rukoli i przemieszaj makaron.
Sprawdź nasz przepis risotto z grzybami!