Polacy nie ustępują Włochom miłością do makaronu. Wegański, wegetariański, na ostro, na słodko – w kulinarnych książkach Polaków znajdziemy całą masę przepisów. Dziś prezentujemy go w prostej, ale i aromatycznej wersji z pieczarkami i parmezanem.

To danie jest: #WEGE

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle lub innego, który macie pod ręką (pamiętajcie #NoWaste)
  • 50 g startego parmezanu
  • 25 g masła
  • Pieczarki w zalewie Devaldano 
  • 1 duża cebula
  • Liście świeżej rukoli
  • Pieprz oraz sól do smaku

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli masz więcej czasu, możesz go przygotować sam, tutaj znajdziesz przepis na fantastyczny i prosty przepis od redakcji KUKBUKA
  • Na patelni rozpuść masło, następnie wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i poczekaj, aż się zeszkli.
  • Pieczarki z zalewy odcedź, a nastepnie potnij w cienkie plastry.
  • Dołóż grzyby do cebuli i podsmażaj całość przez ok. 2 minuty.
  • Na koniec dorzuć ugotowany makaron i wymieszaj go z zawartością patelni, żeby skladniki dokładnie do niego przywarły. Dorzuć liście świeżej rukoli i przemieszaj makaron.

Sprawdź nasz przepis risotto z grzybami!