Uwielbiacie pizzę w warzywnym wydaniu? W takim razie koniecznie spróbujcie przepisu na włoską pizzę z burakiem i suszonymi pomidorami. Jest niesamowicie aromatyczna, pełna smaku i witamin.
To danie jest: #WEGE
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 7 dag drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- Oliwa lub olej kokosowy
- 100 ml ciepłej wody
- Kulka mozzarelli lub innego sera, który macie pod ręką (pamiętaj o zasadach gotowania w duchu #NoWaste)
- 1 duży burak
- Suszone pomidory z ziołami Devaldano
- Świeża rukola oraz kolendra
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlej letnią wodę, następnie dodaj drożdż oraz cukier. Składniki delikatnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mąkę z solą wsyp do osobnej miski, następnie dolej mieszankę z drożdży.
- Zagnieć składniki na jednolite i elastyczne ciasto i przełóż na oprószony mąką blat.
- Ugniataj ciasto, aż stanie się idealnie elastyczne, następnie przełóż do miski pod przykryciem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Buraka obierz, następnie pokrój w cienkie plastry i zgrilluj na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego.
- Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieć i rozwałkuj na opruszonym mąką blacie i przełóż na blachę do pieczenia.
- Na placku rozsmaruj olej z suszonych pomidorów z ziołami,.
- Układaj kolejno suszone pomidory oraz grillowanego buraka.
- Ser mozzarellę pokrój w plastry i wyłóż na placku, w takich odstępach, by pokryć całą przestrzeń pizzy.
- Piekarnij nagrzej do temperatury 190 °C, następnie wstaw do niego pizzę i piecz przez ok. 20 minut. Jeśli lubisz spieczoną pizzę, na chrupkim cieście – koniecznie włącz termoobieg.
- Tak przygotowaną pizzę posyp świeżą rukolą oraz kolendrą. Podawaj z oliwą i cytryną, która fantastycznie podkreśli smak buraków.
Smacznego!
Sprawdź przepis na Orkiszową pizzę z kurkami.