Uwielbiacie pizzę w warzywnym wydaniu? W takim razie koniecznie spróbujcie przepisu na włoską pizzę z burakiem i suszonymi pomidorami. Jest niesamowicie aromatyczna, pełna smaku i witamin.

To danie jest: #WEGE

Składniki: 

  • 200g mąki pszennej
  • 7 dag drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Oliwa lub olej kokosowy
  • 100 ml ciepłej wody
  • Kulka mozzarelli lub innego sera, który macie pod ręką (pamiętaj o zasadach gotowania w duchu #NoWaste)
  • 1 duży burak
  • Suszone pomidory z ziołami Devaldano 
  • Świeża rukola oraz kolendra

Przygotowanie: 

  • Do dużej miski wlej letnią wodę, następnie dodaj drożdż oraz cukier. Składniki delikatnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Mąkę z solą wsyp do osobnej miski, następnie dolej mieszankę z drożdży.
  • Zagnieć składniki na jednolite i elastyczne ciasto i przełóż na oprószony mąką blat.
  • Ugniataj ciasto, aż stanie się idealnie elastyczne, następnie przełóż do miski pod przykryciem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Buraka obierz, następnie pokrój w cienkie plastry i zgrilluj na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego.
  • Po wyrośnięciu ciasta ponownie je zagnieć i rozwałkuj na opruszonym mąką blacie i przełóż na blachę do pieczenia.
  • Na placku rozsmaruj olej z suszonych pomidorów z ziołami,. 
  • Układaj kolejno suszone pomidory oraz grillowanego buraka.
  • Ser mozzarellę pokrój w plastry i wyłóż na placku, w takich odstępach, by pokryć całą przestrzeń pizzy.
  • Piekarnij nagrzej do temperatury 190 °C, następnie wstaw do niego pizzę i piecz przez ok. 20 minut. Jeśli lubisz spieczoną pizzę, na chrupkim cieście – koniecznie włącz termoobieg.
  • Tak przygotowaną pizzę posyp świeżą rukolą oraz kolendrą. Podawaj z oliwą i cytryną, która fantastycznie podkreśli smak buraków.

Smacznego!

Sprawdź przepis na Orkiszową pizzę z kurkami.