Żurawina to jeden z najcenniejszych owoców lasu, który na dobre zadomowił się w polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych owoc ten posiada mnóstwo właściwości cennych dla naszego zdrowia. Koniecznie spróbujcie przepisu na placuszki z organiczną konfiturą z żurawiny leśnej Devaldano. 

To danie jest: #VEAGN

Składniki:

  • 250 g jogurtu roślinnego np. kokosowego
  • Słoiczek BIO Konfitury Z Żurawiny 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Duże jabłko
  • Olej kokosowy lub inny tłuszcz roślinny
  • Ksylitol lub stewia
  • Świeża mięta oraz owoce (do dekoracji) 

Przygotowanie: 

  • Obierz jabłko, następnie przekrój je na pół, by usunąć gniazda nasienne. Oczyszczone części owoców możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na drobne paski.
  • Do dużej miski przelej jogurt, następnie dodaj kilka łyżek oleju kokosowego oraz wybrany słodzik (dodaj go do smaku, ale pamiętaj, że racuchy będziesz serwować z Konfiturą BIO z Żurawiny). Starte jabłko dołóż do masy i powoli wymieszaj, by nie powstały grudki.
  • W osobnym naczyniu połącz ze sobą suche skladniki tj: mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj, następnie przesyp do miski z masą jogurtową. Ponownie wymieszaj składniki. Możesz użyć miksera, ale pamiętaj, by miksować masę na wolnych obrotach przez kilka minut – ma to wpływ na puszystość racuchów.
  • Rozgrzej patelnię, następnie dodaj ok. 2 łyżki oleju, by ciasto nie przywierało. Nakładaj masę dużą łyżką w odstępach, które uniemożliwią zlanie się ciasta.
  • Smaż racuchy przez ok. 1 minutę z każdej strony, ale zwróć uwagę, czy dostatecznie “urosły” i są zarumienione. Jeśli nie, koniecznie wydluż czas smażenia.
  • Wyłóż racuchy na talerze, dodaj Konfiturę Żurawinową oraz świeże liście mięty.

 Smacznego! 

Sprawdź przepis na Kruche ciasto z malinami!