Wielkanoc już za rogiem, a więc czas na skompletowanie listy potraw. Jajka, żurek czy sałatka warzywna to absolutny must have, jednak my skupimy się tym razem na słodkiej stronie świąt. Sprawdźcie nasz przepis na puszysty sernik z malinową konfiturą. 
Składniki:
Masa:
  • ok. 750 g twarogu na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • Konfitura malinowa BIO Devaldano 2 szt.
  • ok. 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • Kilka łyżek cukru pudru
  • Świeże owoce lub z syropu np. Wiśnie lub Czereśnie do dekoracji
Spód:
  • ok. 100 g masła
  • tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej min. 70% Polecamy Wam linię gorzkich czekolad Lindt)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie, część 1:

  • Zacznij od przygotowania czekoladowego spodu do sernika. W małym rondelku rozpuść masło, następnie dodaj pokruszoną czekoladę i podgrzewaj całość do momentu uzyskania jednolitej masy. To bardzo ważne, by w trakcie podgrzewania składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dzięki temu spód będzie jednolity i bez grudek.
  • Gdy masa będzie jednolita, ściągnij rondelek z ognia i dodaj do składników 3/4 szklanki cukru, jednocześnie mieszając. Odstaw słodką masę na kilka minut, aż przestygnie.
  • Gdy masa zrobi się chłodna i zgęstnieje, przelej ją do dużej miski miksera, następnie dodaj jajka i miksuj ok. minuty na wolnych obrotach.
  • Po tym czasie dodaj mąkę oraz chłodne mleko i ponownie miskuj na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  • Przygotowaną masę przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm. i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut. 

Przygotowanie, część 2:

  • Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw, aby przestygło.
  • Teraz zajmij się masą sernikową – do dużej miski przełóż twaróg, jajka, cukier, dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i słoiczek Ekologicznej Konfitury Malinowej Bez Cukru.  
  • Składniki miksuj na wolnych obrotach mikserem. Po tym czasie wyłóż masę sernikową na przygotowany spód czekoladowy i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez godzinę.
  • Ostatni krok to przygotowanie masy śmietanowej. Wymieszaj 200 g śmietany 18% z 3/4 szklanki cukru i dodaj na ostatnie 15 minut jego pieczenia.
  • Po tym czasie wyciągnij sernik z piekarnika, odstaw do ostudzenia, a gdy już będzie calkowicie chłodny wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby zgęstniał.
  • Gdy masa sernika będzie stabilna, posmaruj górę Ekologiczną Konfiturą Malinową i ozdób świeżymi owocami oraz cukrem pudrem.

Smacznego!

Sprawdź przepis na Kruche ciasto z malinami.